Blokirali fabriku

P.V.

04. 02. 2003. u 18:34

Otpušteni radnici **Jugostroja** držali fabriku u osmočasovnoj blokadi i tražili da im rukovodstvo isplati oko 50 zaostalih zarada.

BIVŠI radnici preduzeća **Jugostroj** iz Rakovice, njih oko dve stotine, držali su fabriku u osmočasovnoj blokadi. Iz protesta što im firma duguje oko 50 mesečnih zarada, otpušteni su se masovno okupili ispred kapije i sprečili ulazak članovima stečajnog rukovodstva i ostalim zaposlenima.
**Jugostroj**, nekada jedini proizvođač rashladnih uređaja za privredu u bivšoj Jugoslaviji, **otišao** je u stečaj u junu 2001. godine. Tada je, proizvodnja stala, a oko 360 radnika proglašeno za tehnološki višak. U fabrici je ostalo svega oko 50 zaposlenih.
- Rekli su nam da će to biti radni stečaj, a od tada više nismo ušli u firmu - kaže Vidoje Durković, jedan od otpuštenih radnika. - Stečajni upravnik rasprodaje u bescenje imovinu preduzeća, a ne isplaćuje dugove prema radnicima. Branićemo golim životima fabriku.
Nekadašnji radnici su osnovali i Odbor za spas **Jugostroja** i najavili da će protestovati ispred fabrike dok im zahtevi ne budu ispunjeni. Skandirali su i glasno tražili zaostale plate, a skup je obezbeđivala i policija. Niko od rukovodstva se demonstrantima nije obratio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije