SPOMENIK SKINUT SA KALEMEGDANA: “Pobednik” stigao u Smederevo (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/S. V.

10. 10. 2019. u 10:20

СПОМЕНИК СКИНУТ СА КАЛЕМЕГДАНА:  “Победник” стигао у Смедерево (ФОТО/ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Simbol Beograda odlazi na restauraciju. Privremeno će biti izložen na Carigradskom drumu, a zatim je prebačen u Smederevo
STATUA “Pobednika”, simbola Beograda, koja 91 godinu krasi Kalemegdan i prestonicu, odlazi na restauraciju. Privremeno je skinuta sa postolja, izložena na Carigradskom drumu, a zatim je prebačena u Smederevo gde će biti vršena njegova obnova.

Skidanje "Pobednika" sa postolja trajalo je skoro tri sata. Sam posao trajalo je duže od očekivanog, jer su tokom odvajanja spomenika radnici naišli na dodatni beton i sajle. Posle odvajanja sa postolja spomenik je dizalicama podignut, a zatim pažljivo položen na specijalno pripremljenu podlogu. Uz pomoć dizalica postavljen je na kamion i u pratnji policije prevezen je na Carigradski drum.

Na Beogradskoj tvrđavi trebalo bi ponovo da se nađe za četiri meseca, dakle negde oko 10. februara, ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

PROČITAJTE JOŠ - "Pobednik" će prezimiti u Smederevu

PROČITAJTE JOŠ - UKLANjANjE "POBEDNIKA": Detalji akcije skidanja simbola Beograda (VIDEO)
SVE SPREMNO ZA POČETAK

Foto P. Mitić

Statua “Pobednika”, simbola Beograda, koji 91 godinu krasi Kalemegdan i prestonicu, odlazi na restauraciju. Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan. Predviđeno je da se skidanje spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni.

RADNICI POČELI SA ODVAJANjEM SKULPTURE OD POSTOLjA

Foto P. Mitić

Radnici su počeli sa odvajanjem skulpture od postolja. Sve mora da se radi veoma pažljivo, jer je detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera,a čak 13 je na prednjoj strani. Utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge.

PRI KRAJU ODVAJANjE, DIZALICA SPREMNA


Odvajanje statute i dalje traje, a dizalica je spremna da, po završetku ovog posla, podigne spomenik. On je biti položen na ploče koje su postavljene pored, a zatim prebačen u kamion kojim će biti prevezen do Carigradskog druma, ispod Paviljona Cvijeta Zuzorić.

ODVOJEN "POBEDNIK", POČELO DIZANjETokom odvajanja spomenika radnici su naišli na dodatni beton i sajle, pa je postupak trajao duže. "Pobednik" je odvojen od postolja, dizalice su startovale, počelo je podizanje.

POBEDNIK SKINUT, POLOŽEN, ČEKA SE PREBACIVANjE NA KAMION

Statua "Pobednika" je uz pomoć dizalica skinuta sa postolja i pažljivo spuštena na podlogu koju čine džakovi i ploče. Spomenik je položen i čeka se prebacivanje na kamion koji će da ga preveze na Carigradski drum.

"POBEDNIK" STAVLjEN NA KAMION

Posle dva sata rada, čuvena Meštrovićeva statua, koja ide na restauraciju, pažljivo je skinuta, položena na tlo i zatim uz pomoć dizalica postavljena na kamion. Sada će biti obezbeđena i prebačena na Carigradski drum Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice). U pratnji policije kamion sa statuom kreće ka dogovorenoj lokaciji, gde je ubrzo stigao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije