Počinje kontrola suncobrana

M. T. K.

06. 03. 2016. u 23:59

Bašte restorana i kafića u centru grada od ove godine biće uniformisane. Kafedžije mogu da biraju da li će mobilijar biti bele, crne ili bež boje

Почиње контрола сунцобрана

Prestonički lokali u svojim baštama moraju da imaju senila koja su lako rasklopiva

PROLEĆE je na pragu, a lepo vreme izmamilo je mnogobrojne Beograđane da omiljene napitke degustiraju "na otvorenom". Ove godine, novina je da između stolova neće biti šarenog mobilijara. Prema propisima, u baštama ugostiteljskih lokala moći će da budu postavljeni samo beli, crni ili bež suncobrani.

Odluku o uniformisanju tendi i senila, odbornici gradskog parlamenta usvojili su prošle godine.

- Ugostitelji su imali 12 meseci da se prilagode. Ove godine počećemo sa kontrolom ove odluke, jer nam je cilj da grad izgleda lepo, a ne da nam šetališta liče na vašar - kažu iz gradske uprave.

Članom 27. odluke o postavljanju bašta kafića, predviđaju i druge pojedinosti oko postavljanja suncobrana. Zaštita bašte od sunca i padavina mora biti od lake konstrukcije. Senilo mora biti rasklopivo na slobodnostojećem nosaču ili jedru.

Kod bašte zatvorenog tipa može se postaviti senilo lake montažno-demontažne konstrukcije, pokrivene lakim materijalom. Minimalna visina ivice senila u odnosu na podnu površinu iznosi najmanje 2,2 metra. Srednja visina senila u odnosu na pod bašte zatvorenog tipa mora iznositi najmanje 2,8 metara.

PRESTONICA IMA 65O BAŠTA

U BEOGRADU prošle godine bilo je evidentirano 650 ugostiteljskih lokala sa letnjom baštom. Nema sezonskog ograničenja kada će biti postavljena i korišćena. U slučaju da se letnja bašta ne koristi 30 dana, opština je u obavezi da izda nalog o njenom uklanjanju. Kazna za one koji je postave bez dozvole je 100.000 dinara.

DOBIJALI IH OD SPONZORA

UGOSTITELJI, sasvim razumljivo, nisu preterano oduševljeni ovakvom odlukom, pošto su mnogi suncobrane koristili kao vid reklame za sponzore. Ubuduće, vlasnici kafića i restorana moraće da ih kupuju, za razliku od prethodnih decenija, kada su ih dobijali od proizvođača pića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

PP

07.03.2016. 08:14

Uskoro će da prepišu kolika je minimalna dužina penisa i obim grudi za konobare/konobarice.

Stari Beograđanin

07.03.2016. 10:58

@SS - Verovatno će reći da neće više da pomaže Vučića, maloga i njihov SNS! Ovi u Skupštini grada nemaju druga posla nego da propišu boju suncobrana. Pogledajte npr. Paiz ili Prag. Izgleda kao da tamo namerno vole šarenilo. Ovi naši bi nas sve uniformisali. Čekam da nam propišu, kada olazimo u centar grada, i jednu od tri boje odeće, da odgovaraju mobilijaru i suncobranima kafića!

Ben Dover

07.03.2016. 11:17

Prethodno, potrebno je ispitati da li ugostitelji poseduju validna rešenja o postavljanju bašti, naročito u ulicama gde je zabranjeno postavljati bašte zatvorenog tipa i to najpre u ul. Kraljice Marije koja je prema poslednjim izmenama gradske odluke uvrštena u one ulice u kojima je zabranjeno postavljati bašte zatvorenog tipa. Naravno, svedoci smo da se po ulicama Beograda tokom čitave godine nalaze postavljene bašte ug. objekata a ne koriste se. A šta je sa parkiranjem?

pera

09.03.2016. 14:15

Ovi naši stvarno nemaju preča posla od "usaglašavanja" boje suncobrana, I sličnih gluposti, tipa poštanskih sandučića, ...