OD ponedeljka 16. januara, oko 200 stanara zgrade u Ulici Dragoslava Srejovića 72g, 74s i 74t u Mirijevu zatvoren je jedini kolski prilaz sa ulice. Put blokira "jugo" sa natpisom "Zabranjen prolaz", a parkirao ga je komšija preko čije zemlje prolazi ova privremena saobraćajnica. Nedavni pokušaj dogovora između predstavnika stanara tri zgrade i vlasnika je propao. Dok nadležni ne izgrade pristupne saobraćajnice, nekoliko automobila ostaće zarobljeno na parkingu.

U međuvremenu, stanari strahuju da ne dođe do požara ili da nekom slučajno ne zatreba Hitna pomoć. U ovim zgradama ima i bolesnih i starih, ali i trudnica i dece, a nijedna od ovih službi neće moći da im pomogne. Njihove strahove pojačava i najava komšije da će da "preore" put pošto mu taj deo placa treba da napravi stepenice za kuću koju još gradi. U tom slučaju biće potpuno odsečeni od sveta, jer niko neće moći da prođe, pa ni pešaci.

NOVAC, PA PROLAZ PLAC, tačnije deo gde se nalazi put, prema rečima Srboljuba Kocića, njegovog vlasnika, iznajmljen je investitoru na godinu, odnosno dve godine dok se ne izgradi put.
- Moram od nečega da živim, a ovo mi je jedan od prihoda - kaže Kocić. - Oni tvrde da su kupili stanove sa putevima, ali nisam ja kriv što nadležni nisu uradili put. Ukoliko hoće da pređu preko moje zemlje moraju da plate. Tamo ima pedesetak stanova i možemo da se dogovorimo oko cifre.

Prema rečima Dragane Vidović, predsednice skupštine stanara u Dragoslava Srejovića 74t, investitor Goran Šarančić je potpisao ugovor sa vlasnicima placa na dve godine (plaćeno oko 10.000 evra) da im omogući nesmetan prolaz, dok nadležni u gradu ne izgrade saobraćajnice.

- Ugovor je istekao 1. januara, a od pre neki dan ulica koju smo mi betonirali je blokirana - žali se Vidovićeva. - Pokušali smo da se dogovorimo, ali on traži 300 evra mesečno, odnosno 1.000 evra kvartalno, da bi nam i dalje dozvolio da koristimo put dugačak desetak metara. To je prava ucena.

PLAĆENE TAKSE, UKNjIŽENE ZGRADE

INVESTITOR zgrada na brojevima 74s i 74t, Goran Šarančić, platio je sve takse, dobio upotrebne dozvole i uknjižio objekte. Treća zgrada nalazi se u postupku legalizacije.

- Postojao je Regulacioni plan kojim je predviđena izgradnja puta, ali je utvrđeno da ne valja, jer prolazi kroz imanje i kuće naših suseda - kaže Vidovićeva. - Novi još nije usvojen, a pominje se da bi mogao da se nađe na dnevnom redu tek u martu ili aprilu, a put da se izgradi za godinu ili dve.