OPASNOST OD UKIDANJA

Verovatno najzlokobniji dan u istoriji Večernjih novosti bio je četvrti novembar 1953. godine. Tog dana tiraž je štampan u svega 7.050 primeraka. Bila je to prava katastrofa za tek formiranu novu redakciju.


Rukovodstvo kuće Borba ozbiljno je počelo da razmišlja o ukidanju tek rođenog lista. U redakciji Novosti su mislili „šta da se radi“...


Pet dana kasnije, situaciju je spasao - Aleksandar Ranković. U jednom govoru, povodom tršćanske krize, on je najavio da vlada priprema uredbu o povećanju plata državnih službenika. Novosti su taj deo govora izdvojile kao posebnu informaciju i objavile ga na prvoj strani. I bile razgrabljene. Pošto je bila reč o platama,

interesovanje je bilo veliko, a neko se dosetio da triplira tiraž. Tog dana prodato je 24.000 primeraka.


Istog dana, Novosti su počele da objavljuju u nastavcima „Pismo iz Pariza“ - o „skandalima Petra Karađorđevića“.Nije poznato da li je analizirano koja je od tih dveju tema više doprinela oporavku tiraža.


Glavno je bilo da je ta prva kriza prebrođena.KO JE ZAISTA IZMISLIO »VEČERNJE NOVOSTI«


Ideja o pokretanju Večernjih novosti potekla je, najverovatnije, od Vladimira Dedijera. Jedno sećanje karikaturiste, reportera i slikara Dragana Savića to i potvrđuje:


- U jeku tršćanske krize stalno smo objavljivali vanredna izdanja Borbe, da bi ljudi popodne mogli da saznaju šta se u Trstu i oko Trsta zbiva. Jednog dana sedeo sam sa Dušanom Blagojevićem, tadašnjim glavnim urednikom Borbe, i Vladimirom Dedijerom. Gledali smo jedno od tih vanrednih izdanja. U jednom trenutku Dedijer reče:


- Zašto ne biste pokrenuli jedan večernji list koji bi objavljivao vesti i druge kratke tekstove, sa puno fotografija i krupnih naslova, da narod to čita brzo i lako. Ko da pročita sve ove duge članke iz Borbe? To je više za političare, nego za narod.


Dedijer je, seća se Savić, predložio da se list zove Večernja Borba. Ali, u tom trenutku, naišao je Dušan Duda Timotijević, zamenik glavnog urednika Borbe i kad je čuo o čemu se govori, odmah je rekao da bi bilo najbolje da se novi list zove Večernje novosti.


Nije prošlo mnogo vremena, a rukovodstvo Borbe je ovu ideju realizovalo.

Prikaži sve vesti