JOVAN HADŽI-KOSTIĆ I NJEGOV TRN

Iako nije krenula u prvim godinama »Novosti«, rubrika »Tako reći nezvanično« postala je, više nego bilo koja druga naša stalna rubrika, simbol lista, pre svega zahvaljujući njenom dugogodišnjem autoru Jovanu Hadži-Kostiću.


Rubrika je startovala 1959. godine pod nazivom Ta-Ne, jer se po tadašnjem pravopisu, »tako reći« pisalo zajedno. Njen prvi urednik bila je Jelica Nina Timotijević, koja je TRN uređivala sve do smrti 1962. I u njeno vremo bila je to omiljena rubrika, ali je tek sa Hadži Kostićem stekla apsolutni primat u svim anketama o čitanosti
»Novosti«.


Teško je i u svetu naći primer da je jedan novinar punih trideset godina imao kao Jovan Hadži-Kostić svoju rubriku koju je i pisao i uređivao iz dana u dan. I to tako da je ona od kolaža vesti za osmeh i podsmeh postala sinonim novinarske satire, kratke po formi, ubojite po poruci. Bio je nadničarski hroničar naše svakodnevice, obračunavao se britko i nadahnuto sa ludostima, zabludama, pokvarenošću, vlastodršcima, silnicima, pohlepnicima, glupanima, ali u njegovim trnovima nije bilo mržnje, osvetništva ili zlobe. Bilo je reskog smeha, ponekad i kroz suze, blistave duhovitosti, mudrosti, a i vidovitosti - još pre osamdestih orvelovski je najavio krah bolesne i istrošene ideologije i pogubne društvene lakirovke.


Obeležio je čitavu jednu epohu
»Novosti«, ali i istoriju srpskog satiričnog novinarstva druge polovine dvadesetog veka. Hadži-Kostićev put i njegova karijera išli su dosledno i doslovno preko TRN-a do zvezda. Do 25-godišnjice »Novosti«sakupio je 32 suočavanja sa pravdom, a posle je prestao da ih broji. Nije nijedanput osuđen, jer niko nije dokazao da je objavio neistinu ili izmišljotinu. A što nekim vlastodržačkim potezom nije maknut sa rubrike može da zahvali - kako je sam govorio - ogromnoj sujeti glavnih moćnika, koji su u Trnom opaučenim rukovodiocima uvek prepoznavali svog rivala a ne sebe. Izbor iz svog svakodnevnog argatovnja Hadži- Kostić je objavio u knjizi »TRN« koja je u više navrata doštampavana. Na osnovu ove antologije igrane su pozorišne predstave, a Televizija Beograd emitovala je po njegovom scenariju satiričnu seriju »Trnovizija« (1979-80).


Bio je član Udruženja književnika Srbije. Kada je grad Baograd odlučio 1984. da u

Oktobarske nagrade uvrsti i nagradu za novinarstvo, Hadži-Kostić je bio prvi dobitnik. Žiri je bio svestan da odluka nije baš »na liniji«, pa je (kako je dobitniku u četiri oka došapnuto) iz obrazloženja izbačena svaka kvalifikacija tipa »kritičnost«, ili ne daj Bože »satiričnost«, te je poručeno da je »podvig u novinarstvu – sa tako malo reči iskazati pravičnost,

poštovanje i humanost«. Hadži-Kostić je dobio i esnafske nagrade - »Svetozar Marković« (1969), »Branko Ćopić«(lista »Osmica« 1989) i »Slobodan Glumac« (»Novosti«1991). Posthumno mu je dodeljena nagrada »Radoje Domanović« za životno delo (1996.) koju su mu dala »braća po oružju« - pisci aforističari Udruženja književnika Srbije. Njegove kolege novinari izračunali su da je tokom više od tri decenije, pišući iz dana u dan, stigao do fantastične cifre od 60.000 trnova! Uz to još i do stotina izmišljenih i stvarnih intervjua, reportaža, izveštaja i komentara.


Posle Hadži-Kostića, TRN je sa velikim uspehom uređivao poznati karikaturista našeg lista Ranko Guzina, ali je na kraju u njemu prevladala ljubav prema karikaturi. Nasledio ga je Mikan Milovanović koji, evo, već osmu godinu bocka tradicionalnim »trnom«. Iz bogate tridesetogodišnje riznice izdvajamo pregršt Hadži-Kostićevih Trnova nastalih u raznim vremenskim razdobljima, ali i danas zapanjujuće aktuelnih. Probadaju žestoko i sadašnju stvarnost kroz najbolnija mesta.


*****

VLADA BULATOVIĆ VIB: SVETI JOVAN HK PROBO AŽDAJU TRN-OM

»Ljudi od duha su toliko retki da ih treba proglasiti za svece. Među njima i Svetog Jovana H.K. kojije aždaju probo trnom. I, kao što Kinezi leče iglama, tako i doktor Hadži-Kostić bode trnjem ubolesna i slaba mesta. Jovan Hadži-Kostić ne mariza ruže, on gaji trnje.

- Hajde da vidimo kakav je danas Hadži-Kostić! -kažu čitaoci. Ne znaju da toliko proba ne može da izdrži ni najoštrija olovka, ni najzdravija jabuka. Ne mogu ni olovka ni

jabuka, ali može čovek sa duhom.

On se sav podesio Trnu. Njegov nos je sve više trn. Čujem da se seli u Trnsku, da se žali na trnce... Ruže mogu da budu, i sve su češće, veštačke, a trnje je uvek prirodno.«

TRN KAO GRB

Jovan Hadži-Kostić je jedan od onih naših novinara koji je za života svoje ime pretvorio u instituciju. Posle njegove prerane smrti (30. maja 1995)ustanovljena je nagrada koja nosi njegovo ime, namenjena onim poslenicima pera koji na svoj način slede Hadži-Kostićev trag i tu postižu visoke kreativne rezultate. Do sada su to: Rade Jovanović (1996),Petar Pajić (1997), Brana Petrović (1998), Milivoje Glišić (1999), Ranko Guzina(2001), i Aleksandar Baljak(2002).

Nagrada nije dodeljena 2000. kada je vlasništvo nad »Novostima«od akcionara preotela Miloševićeva vlast.

Prikaži sve vesti