ISTORIJAT NOVOSTI

Uvek novi izlog

Prva strana je od samog početka bila, i ostala, svojevrstan izlog lista. Aranžirali su je događaji u zemlji i svetu, a izvođači radova bili su dežurni i tehnički urednik.

Detaljnije>>


Opasnost od ukidanja

Verovatno najzlokobniji dan u istoriji Večernjih novosti bio je četvrti novembar 1953. godine. Tog dana tiraž je štampan u svega 7.050 primeraka. Bila je to prava katastrofa za tek formiranu novu redakciju.

Detaljnije>>


Komentari kao odraz vremena

Svaka stranica Novosti je tokom proteklih decenija prolazila kroz mene i doživljavala razne promene i uticaje, ali nijedna kao druga strana. Proći će godine dok nije postala ekskluzivni kolaž političkih događaja dana.

Detaljnije>>


Vest u ulozi kraljice

Vest je kraljica novinarskog izraza, u njenu čast su i prve novine počele da izlaze uz čovekovu razumljivu želju da se novost podeli sa drugima.

Detaljnije>>


Politika kroz prizmu života

Politika i novine su neodvojive, u šta se svaki čitalac svakodnevno uverava okrećući prve strane svog lista. »Novosti« nisu izuzetak, ali su od prvih brojeva nastojale da politika ne zaseni svakodnevni život.

Detaljnije>>


Život piše reportaže

Stara krilatica da život piše romane,može da bude tačna samo ako to novine i objave. U bilo kom od svakodnevnih tekstova, a najuverljivijei najplastičnije u reportažama. Novosti su, i u ovom novinskom rodu, unele novinu u jugoslovensku žurnalistiku.

Detaljnije>>


Novinarski podvig Juga Grizelja

Pored mnogih stalnih rubrika koje su se u “Večernjim novostima” smenjivale tokom pet decenija lista, poseban šarm je imala stalna rubrika Juga Grizelja “Iz mog ugla”. Proslavljeni reporter postao je kolumnista.

Detaljnije>>


Jovan Hadži-Kostić i njegov TRN

Iako nije krenula u prvim godinama »Novosti«, rubrika »Tako reći nezvanično« postala je, više nego bilo koja druga naša stalna rubrika, simbol lista, pre svega zahvaljujući njenom dugogodišnjem autoru Jovanu Hadži-Kostiću.

Detaljnije>>


Sva zlata i lovori

Ako je stvaranje vera da se čovek njime može menjati i izmeniti, onda su »Novosti«već u startu prigrlile to uverenje o umetnosti kao ogledalu stvarnosti, odnosno da kultura u celini može izrasti i procvetati samo iz života.

Detaljnije>>


Letopis srpskog društva

Piše: Dobrica Ćosić - Prve večernje novine u Srbiji i Jugoslavijiposle Drugog svetskograta su bile »Večernje Novosti«. One su samom svojom pojavom16. oktobra 1953. bile vesnik destaljinizacije i demokratizacije društva.

Detaljnije>>


Svi glavni urednici

Slobodan Glumac 1953-1957. * Vasilije Kraljević 1957-1959. * Bogdan Pešić 1959-1963. * Slobodan Glumac 1963-1969. * Mirko Stamenković 1969-1973. * Jovan Jauković 1973-1974. * Živko Milić 1974-1976. * Tomislav Milinović 1976-1984. * Ilija Borovnjak 1984-1987. * Radisav Brajović 1987-1998. * Pero Simić 1998-2000. * Dušan Čukić april-oktobar 2000. * Manojlo Vukotić oktobar 2000. - maj 2013. * Ratko Dmitrović 2013-2017 * Milorad Vučelić od septembra 2017.

Detaljnije>>


Slobodan Glumac - prvi glavni urednik

Ima neka tajna veza između »Novosti« i njihovog prvog urednika Slobodana Glumca. Da li je to koncepcija? Ne, jer Srbija je imala večernje listove već krajem 19. veka, a u svetu i ranije i raznovrsnije.

Detaljnije>>

Prikaži sve vesti