Naručivanje

Vaša korpa je prazna

SALAMBA

Gistav Flober

Biblioteka: “Zlatni Francuzi”

Format: 125 x 207 mm

Broj strana: 287

Povez: Tvrdi

Godina izdanja: 2010.

ISBN: 9788674461822

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O knjizi

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Tema romana je malo poznata epizoda iz Prvog punskog rata: pobuna varvarskih plaćenika protiv Kartagine koju predvodi Libijac Mato. Lepa Salamba, kći slavnog vojskovođe Hamilkara, uspeva da vrati u hram ukradeni sveti veo boginje Tanit, zaštitnice Kartagine, zavodeći vođu pobunjenika i tako preokrene ratnu sreću na stranu Kartagine. Plaćenici su poraženi, Mato umire u mukama, ali ni Salamba ne može da preživi smrt čoveka koga potajno voli.


Cena 100,00 din.

Količina

Kliknite na dugme ispod ako želite da pročitate odlomak iz knjige. Pročitajte odlomak iz knjige

O AUTORU

Gistav Flober (1821-1880) jedan je od onih velikih pisaca čije delo je izvršavalo odlučujući uticaj na književnost našeg vremena. Njegovi romani Gospođa Bovari i Sentimentalno vaspitanje, remek-dela realizma, nezaslužno su zasenili jedan od najboljih istorijskih romana u francuskoj književnosti, Salambu.

Salamba je manje rekonstrukcija jedne iščezle civilizacije o kojoj je ostalo malo svedočanstava, a mnogo više plod bujne spisateljske mašte. Tema romana je malo poznata epizoda iz Prvog punskog rata: pobuna varvarskih plaćenika protiv Kartagine koju predvodi Libijac Mato. Lepa Salamba, kći slavnog vojskovođe Hamilkara, uspeva da vrati u hram ukradeni sveti veo boginje Tanit, zaštitnice Kartagine, zavodeći vođu pobunjenika i tako preokrene ratnu sreću na stranu Kartagine. Plaćenici su poraženi, Mato umire u mukama, ali ni Salamba ne može da preživi smrt čoveka koga potajno voli.

Flober ne želi da stvara istorijsku fresku - njemu je potrebna samo istorijska pozadina da bi na njoj naslikao svoje himere. Po svom običaju, on će se brižljivo obavestiti o Kartagini, pa čak i putovati u Tunis da bi video mesta na kojima će smestiti radnju svog romana, ali zaplet, ličnosti, opisi, plod su njegove uobrazilje.

"Želeo sam da fiksiram jednu fatamorganu, primenjujući na antiku postupke modernog romana", beleži Flober. Možda više negu za Emu Bovari, Flober je mogao reći za Hamilkarovu kćer: "Salamba - to sam ja".

Vizija svetga u ovom romanu je tragična: "Iz ove knjige izbija ogroman prezir prema čovečanstvu", beleži Flober. Jedna civilizacija na zalasku prikazana je u svojoj bezgraničnoj surovosti i sjaju, tako reći skulpturne lepote. Prizori bitaka i gozbi, koji podsećaju na antičke bareljefe, spadaju među najlepše opise u francuskoj prozi, a Flobera s pravom smatraju najvećim majstorom stila u francuskoj književnosti.

Slični proizvodi

Izabranik RASPRODATO

Izabranik RASPRODATO

Tomas Man

Cena 100,00 din.

KRCKO ORAŠČIĆ rasprodato

KRCKO ORAŠČIĆ rasprodato

E. T. A. Hofman

Cena 50,00 din.

Don Kihot trilogija -Rasprodato!

Don Kihot trilogija -Rasprodato!

Migel de Servantes

Cena 300,00 din.

Oliver Tvist

Oliver Tvist

Čarls Dikens

Cena 100,00 din.

Prikaži sve vesti

Kursna lista

22.01.2020
117.20 117.91 -0.01
109.01 109.66 -0.09
138.02 138.85 +0.43
105.72 106.36 +0.09

Kompletna kursna lista