POČINJU PREOSTALE LIGE PETICE: Usijanje u Italiji I Španiji

Novosti online

13. 08. 2022. u 07:31

POSLE Engleske, Nemačke i Francuske, najkvalitetniji fudbal kreće i na "čizmi" i na Iberijskom poluostrvu.

ПОЧИЊУ ПРЕОСТАЛЕ ЛИГЕ ПЕТИЦЕ:  Усијање у Италији И Шпанији

FOTO: Instagram/Juventus

Tri od pet najboljih evropskih fudbalskih prvenstava, krenula su prošlog vikenda i pružila mnoštvo uzbuđenja. Već od predstojećeg, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu, kao i zaljubljenici u sportsku prognozu, moći će da kažu kako se kompletirala “fantastična petorka”, budući da su u niskom startu za polazak i usijanje spremni Italijani i Španci.

Utakmicom između Osasune i Sevilje koja je na programu u petak (21.00), započeće nova bitka za krunu na Iberijskom poluostrvu, dok će erupcija na “Čizmi” krenuti u subotu sudarom branioca titule Milana i gostujećeg Udinezea (18.30), mada je u istom terminu I meč između Sampdorije našeg Filipa Đuričića i Atalante.

PIJANI MILIONERI

Ali, otom-potom. Glavna tema svih sportskih medija ovih dana je Barselona koja se u prelaznom roku ponašala kao pijani milioner, trošila novac koji ima i nema, ali ruku na srce oforomila izuzetan tim koji će moći da se “potuče” sa Real Madridom u šampionskoj trci. Stigli su Robert Levandovski, Rafinja, Frenk Kesi, Andreas Kristensen, Žil Kunde, očekuje se da se aktivira još jedna “bomba” u vidu potpisa Bernarda Silve. Imaće trener Ćavi na raspolaganju sve adute kako bi igrao fudbal koji je zamislio. Onaj sa puno golova, atrakcija i svega ostalog utkanog u DNK Katalonaca. S tim da treba imati na oprezu i to da li će Barsa uspeti da registruje sve navedene asove za početak prvenstva usled finansijskih poteškoća. Ako svi oni budu na raspolaganju Ćaviju, mogli bi da spreme paklenu osvetu rivalu sa premijere – Rajo Valjekanu koji je prošle sezone dva puta uzimao meru Barseloni “minimalcima”. Takođe, u poslednjih nekoliko međusobnih duela, španski velikan se mučio sa timom iz Valjekasa, poslednji put kada protiv njih nisu primili gol bilo je 2014.

Sa druge strane, Real će debitovati u novoj sezoni protiv povratnika u elitni rang španskog fudbala – Almerije.  “Kralj” nije mnogo trošio letos, doveden je samo francuski vezista Oreljan Čuameni. Mada, trener Madriđana Karlo Ančeloti verovatno se vodio krilaticom da pobedničku formulu ne treba menjati ako se uzme u obzir da je ovaj tim prošle sezone pokorio Evropu I Španiju. Almerija je posle sedam godina ponovo u eliti, ali ako se u obzir uzme tradicija i istorijat protiv Reala, čeka ih vatreno krštenje budući da su “blankosi” prvog protivnika u La Ligi u poslednjih pet mečeva pobeđivali sledećim rezultatima: 3:0, 4:1, 4:0, 5:0, 8:1.

Treći kandidat za krunu u Španiji je trenutno kvalitetom daleko od prva dva. Teško će Atletiko i u ovoj sezoni ponoviti podvig od pre dve godine kada su na krilima Luisa Suareza završili prvi na ciljnoj ravnini. Tim Dijega Simeonea, nije se preterano pojačao u letnjem prelaznom roku. Na otvaranju, rival “jorgandžija” će biti Hetafe protiv kojeg su nekaraterističnom sopstvenoj filozofiji u poslednje vreme igrali efikasne utakmice, sa preko tri gola. Mada, kao što kaže stara dobra poslovica - “Vuk dlaku menja, a ćud nikad”, tako da je sasvim izvesno da će Simeoneov Atletiko i ove sezone igru orijentisati na čuvanje sopstvenog gola, a u napadu šta bude bude.

JUVE IMA GOL MAŠINU

Daleko neizvesnije, biće u Italiji gde se barem za sada ne ocrtava kontura jedinstvenog kandidata za Skudeto. Procene bukmejkera, kažu da je najbliži tako nečemu Inter, dok je odmah iza branilac titule Milan. “Neroazuri” su vratili Romelua Lukakua sa jednogodišnje ekskurzije u Čelsiju, za očekivati je da sa Belgijancem budu efikasniji nego lane. Takmičenje započinju okršajem sa Lećeom, a ako se pogleda istorijat susreta ova dva tima, izabranici Simonea Inzagija ne bi trebalo da imaju većih problema sa ekipom sa juga Italije.

Milan sa druge strane, nije mnogo bio aktivan na letnjoj pijaci, od zvučnijih pojačanja, doveden je Šarl De Ketelare iz Briža. Prvi rival aktuelnom prvaku Italije, biće ekipa Udinezea s kojom su tri poslednja meča okončali na isti način – rezultatom 1:1, dok je pre toga  “rosoneri” dva puta trijumfovali. Biće zanimljivo videti i da li će Juventus uspeti da se umeša u šampionsku trku nakon dve godine slabijih rezultata. Iz Mančestera je vraćen Pol Pogba koji se potom povredio, stigao je i Filip Kostić, kao i Anhel Di Marija. Svi oni, važe za sjajne asistente u svetu fudbala od čega bi najviše mogao da profitira Dušan Vlahović, mašina za golove. Ipak, čini se Juve dosta sputava i ideja trenera Maksa Alegrija koji pre svega gleda rezultat, ne utiske navijača. Nije “stara dama” blistala ni na pripremama, jasni su bili problemi u ofanzivnom delu tima koji je značajno “štucao”. I odbranu je napustio legendarni Đorđo Kijelini, mada ako se pogleda trenerski opus Alegrija, sa defanzivom nikada nije imao previše muka. Na premijeri, giganta iz Torina čeka okršaj sa Sasuolom kojeg su dva puta uzastopno pobeđivali identinčnim rezultatom – 2:1, dok je isti rezultat bio za “zeleno-bele” pre tri meča.

Kandidat iz senke za Skudeto, biće Roma koja se itekako pojačala ovog leta. Stigli su Nemanja Matić, Mile Svilar, Paolo Dibala, Vajnaldum, očekuje se i da njihovim putem pođe centarfor Andrea Beloti. Sa Žozeom Murinjom za kormilom, “vučica” će pokušati da razgali armiju navijača. Iako za Portugalca važi da je dekandentan stručnjak, orijentisan na rezulat, Roma je u pripremnom periodu pokazala ozbiljan potencijal za atraktivan fudbal. Da li će ta ideja biti sprovedena u delo, videće se već u nedelju (20.45) na gostovanju Salernitani koju savladali u jedina dva susreta u ovom veku (2:1, 4:0).

KVOTE ZA TITULU

ŠPANIJA

Real Madrid   2,18

Barselona 2,23

Atletiko M.   7,10

Sevilja   21,29

Viljareal 40,82

Sosijedad 52,19

Betis     95,18

Bilbao    145,82

Hetafe    254,21

ITALIJA

Inter     2,70

Juventus  2,91

Milan     4,93

Roma 9,08

Napoli    17,66

Atalanta  21,68

Lacio     51,85

Fiorentina    85,01

Monca     231,46

Verona    538,94

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili