POČINJE MOZZART BET SUPER LIGA! Titula donosi bar 16 miliona evra

Đ.S.

08. 07. 2022. u 09:28

DANAS nas očekuje prvi meč prvog kola domaćeg prvenstva u fudbalu

ПОЧИЊЕ МОЗЗАРТ БЕТ СУПЕР ЛИГА! Титула доноси бар 16 милиона евра

FOTO: M. Vukadinović

Letnjoj suši došao je kraj! Padaće već od petka fiksevi, golovi, prelazi, kombinacije... Srpski fudbal, onaj najbolji što naša zemlja ima da ponudi, vraća se na terene i liste posle nikad kraće pauze.

Pretumban kalendar zbog zimskog Svetskog prvenstva, uslovio je domaće klubove da krenu da kotrljaju “bubamaru” od 9. jula. Utakmicom između Voždovca i Novog Pazara u petak (20.00) na krovu tržnog centra u Zaplanjskoj, započeće bitka za nikad vredniju titulu u istoriji domaćeg prvenstva.

Takav epitet, došao je zbog toga što će prvak Srbije u ovoj sezoni izboriti direktan plasman u Ligu šampiona u sezoni 2023/2024. Samim tim i sve novčane benefite od minimum 16 miliona evra koje donosi mesto u elitnom UEFA takmičenju. Za naše uslove, ovo je ogroman novac.

Glavni pretendenti na tron kao i prethodnih godina biće „večiti“ rivali – Crvena zvezda i Partizan. Već pet sezona uzastopno traje Zvezdina strahovlada na domaćem tlu.

Ne pomišljaju crveno-beli da skrenu sa šampionske staze. Trener Dejan Stanković je dobio dva pojačanja – vezistu Kingsa Kangvu i krilnog asa Osmana Bukarija, a očekuje se i da Zvezda do početka kvalifikacija za Ligu šampiona dovede i još jednog špica. U pripremnom periodu, crveno-beli na rezultatskom planu nisu previše blistali. Ostvarena je jedna pobeda nad slovenačkim Bravom (2:1) uz dva poraza od Kopera (1:0) i Zenita (2:1) i jedan remi sa Domžalama (1:1).

Najviše problema, Zvezda je u toku priprema imala na polju realizacija. Doduše i opravdano, pošto su igrači imali veoma kratku pauzu posle osvojene duple krune. Ni sami mečevi na pripremama ne dobijaju toliki značaj, pa je sasvim i moguće da je Stanković krio štihove pred start prvenstva. Zvezda će domaći šampionat otvoriti duelom sa Radničkim iz Niša na stadionu „Rajko Mitić“ u nedelju. Nišlije su promenile trenera, umesto Radoslava Bataka na klupu je stigao Tomsilav Sivić. Ostao je Radnički bez nekoliko igrača iz prošlogodišnjeg sastava koji je izborio nastup u kvalifikacijama za Ligu konferencija, ali su i došli neki asovi.

Foto: M. Vukadinović

U prošloj sezoni Zvezda je četiri puta igrala protiv Radničkog i ostvarila isto toliko pobeda. Prve dve su došle teškom mukom, u prvenstvu minimalac (1:0) a u Kupu tek posle boljeg izvođenja penala.

Ipak, u prolećnom delu, crveno-beli su bili znatno ubedljiviji i u dva meča „spakovali“ Nišlijama devet pogodaka (4:1, 5:1). Na prvenstvenoj premijeri, Zvezda nije zabeležila poraz od 2013 kada je Javor bio bolji (4:2) a zanimljivo je da su u prethodnih devet godina šampionat Srbije, dva puta započinjali protiv Radničkog i oba puta pobedili.

Neće ni Partizan stajati mirno i pustiti Zvezdu da sa lakoćom stigne do šeste titule. Lane su crno-beli bili jako blizu, ali su na proleće pokleknuli. Od tada, promenili su čitav stručni štab, sada na klupi za domaće igrače u Humskoj sedi Ilija Stolica. Očekuje se od nekadašnjeg trenera Vojvodine, Voždovca i selektora omladinske reprezentacije da njegov Partizan igra atraktivan, napadački fudbal. I sa pojačanjima se radilo u tom smeru, stigli su defanzivci Zlatan Šehović, Aleksandar Filipović, Sveta Marković, vezista Patrik Andrade i krilni as Dijabate. Ostao je i najbolji strelac prošlogodišnjeg prvenstva Rikardo Gomeš, tako da na tom polju crno-beli neće morati da brinu. Odbrana bi mogla da bude da bude problem na startu zbog neuigranosti. Partizan prvenstvo započinje okršajem sa Javorom u Ivanjici i zbog toga mogu da budu jako srećni, pošto od ovog rivala nikada u istoriji nisu izgubili a poslednji put kada su propustili da ga pobede bilo je 2013 (0:0). Od tada su vezali 14 pobeda.

Tanjug/AP

Napad na sam vrh mogli bi da izvšre i Čukarički i Vojvodina, koji su se dobro pojačali. Naročito Novosađani koji su sa novom upravom i novim trenerom krenuli u proces oživljavanja posle slabije sezone. Prvi protivnik Vojvodine je Napredak, kojeg su pobedili u četiri od poslednjih pet utakmica. Kruševljani u novu sezonu ulaze sa trenerom Dušanom Đorđevićem koji se pokazao odlično na klupama Čukaričkog i Radnika i ako se negde bude tražilo iznenađenje u prvom kolu, to bi onda možda moglo da bude baš u Novom Sadu.

Što se tiče Čukaričkog, oni su takođe doveli nekoliko osveženja. Prvenstvo kreću okršajem sa TSC na Banovom Brdu a njihove utakmice u poslednjih nekoliko godina su bile potpuno različite – ili goleade ili 0:0.

Kada je u pitanju borba za donji deo tabele, biće zanimljivo kako će se u prvoj sezoni u istoriji među Superligašiima snaći Mladost iz Novog Sada. Takođe, viđeni za preseljenje u drugi rang su Novi Pazar koji je lane jedva uspeo da preživi plej-aut, kao i Radnički iz Kragujevca, kojeg je trenersko umeće Nenada Lalatovića spasilo od selidbe u niži rang. Ove sezone Lalatovića nema i biće interesantno videti hoće li Šumadinci i dogodine biti deo elite.

KVOTE ZA PRVAKA (mozzartbet.com)

Crvena zvezda 1.35

Partizan 3.00

Čukarički 30.00

Vojvodina 50.00

TSC 100.00

Radnički Niš 300.00

Napredak 600.00

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)