PRŠTAĆE U FINALU KUPA PORTUGALA: Porto za 19. trofej, Braga za četvrti

O. M.

04. 06. 2023. u 09:45

FUDBALSKA sezona u Portugalu bliži se kraju, a tačku će staviti Porto i Braga, finalnom utakmicom Kupa Portugala koja će biti odigrana ove nedelje od 18.15 na ''Nacionalnom stadionu'' u predgrađu Lisabona, Oeirasu.

ПРШТАЋЕ У ФИНАЛУ КУПА ПОРТУГАЛА: Порто за 19. трофеј, Брага за четврти

FOTO: Tanjug/AP

Takmičenje u prvenstvtu Porto je završio na drugom mestu sa dva boda manje od šampiona Benfike i ići će direktno u Ligu šampiona. Braga je bila treća sa sedam bodova manje od Porta i ona će u treće kolo kvalifikacija za najjače klupsko takmičenje na svetu.

Porto brani trofej, koji je prošle godine u finalu protiv Tondele osvojio 18. put, dok je Braga poslednji od tri svoja Kupa osvojila pretprošle godine kada je u finalu bila bolja od Benfike.

U poslednjih pet mečeva Braga je zabeležila tri pobede, jedan remi i jedan poraz. Savladali su Portimonense (4:1), Santa Klaru (5:3) i Pakos Fereiru (3:0), a jedini poraz doživeli su od Benfike u gostima 0:1. 

"Tobdžije'' su započele ovosezonsku kampanju za Kup pobedama nad Felgeirasom 1932, Moreirenseom i Vitorijom de Gimaraeš pre nego što su na penale izbacili Benfiku i izborili plasman u poslednja četiri. U polufinalu, Braga je zabeležila ukupnu pobedu od 7:2 protiv drugoligaša Nasionala, pobedivši u prvoj utakmici sa 5:0 zahvaljujući između ostalom i golovima srpskog reprezentativca Uroša Račića koji je dva puta tresao mrežu protivnika. U revanšu je bilo 2:2.

Porto je do poslednjeg kola imao teorijske šanse da osvoji šampionsku titulu pa bi se sada borio za "duplu krunu". Trebalo je da savladaju Gimaraeš, a da Benfika izgubi od Santa Klare na svom terenu. Naravno, šanse za to su bile minimalne i Porto je sezonu završio kao drugoplasirani sa dva boda manje od najvećeg rivala. Iako im ta pozicija donosi grupnu fazu Lige šampiona, navijači od voljenog kluba očekuju da svake sezone osvaja trofeje.

Porto nije izgubio od kraja februara u svim takmičenjima, a u poslednjih 11 mečeva zabeležio je isto toliko pobeda.

"Zmajevi" su svoj put do finala Kupa počeli laganim zagrevanjem protiv Anadije, Mafre i Aruke kojima je ukupno ubacio 13 golova, ne primivši nijedan. Mrežu su sačuvali i u četvrtoj rudni protiv Akademike Viseu ali su prošli zahvaljujući samo jednom golu. To je bila najava dramatičnog polufinalnog dvomeča u kome su izabranici Serža Konseisaa tek posle produžetaka izbacili Famalikao. U prvoj utakmici u Vila novi bilo je 2:1 za Porto, da bi u revanšu "plavo-beli" šokirali favorita i izborili produžetke pobedom od 2:1 u 90. minuta. U produžecima, svi su već bili spremni za penale, kada je Porto sa dva gola u nadoknadi (121. i 125. minut) srušio snove gostiju da mogu do svog prvog finala.

Braga u finale ulazi kompletna, dok je Porto i dalje bez desnog beka Žoaa Marija koga prinudno menja Brazilski desnokrilni napadač Pepe.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: X2&2+ (kvota 1,62) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024