SRPSKO FINALE LIGE EVROPE: Može li ''vučica'' da prekine perfektan skor Sevilje?

V.M.

31. 05. 2023. u 12:04 >> 12:04

U finalu Lige Evrope, koje se od 21.00 igra na ''Puškaš areni'', koplja će ukrstiti Sevilja i Roma.

СРПСКО ФИНАЛЕ ЛИГЕ ЕВРОПЕ: Може ли вучица да прекине перфектан скор Севиље?

FOTO: Tanjug/AP

Očekuje nas veoma zanimljivo finale u kojem će obe ekipe imati motiv više jer nisu obezbedile igranje u Ligi šampiona iduće sezone, te im je ovo poslednja prilika da to učine.

Sevilja je apsolutni gospodar Lige Evrope, osvajala je ovo takmičenje čak šest puta, a vredi napomenuti da joj je skor u finalima perfektan, 6:0.

Sa druge strane, Roma nikada nije osvojila ovaj trofej, jednom je igrala u finalu 1991. godine kada je poražena od Intera. Ipak, ''vučica'' ima ''keca u rukavu'', a to je Žoze Morinjo. ''Posebni'' je poznat je kao trener koji zna kako se igraju ovakve utakmice o čemu svedoči njegov perfektan učinak u finalima evrokupova (pet od pet). Ligu Evrope je osvajao u dva navrata, sa Portom 2003. i sa Mančester junajtedom 2017. godine.

Što se tiče samog puta do finala, Andalužani su u Ligi šampioni zauzeli treće mesto u grupi ''G'' te su u Ligi Evrope zaigrali tek od šesnaestine finala. Rutinski su izbacili PSV i Fener, nakon čega je usledio četvrtfinalni meč sa Junajtedom.

Sevilja je gubila sa 2:0 u Mančesteru, ali je uspela da poravna u završnici meča, a na ''Ramon Sančez Pishuanu'' ''crveni đavoli'' su počišćeni sa 3:0. U polufinalu četa Hosea Luisa Mendilibara odigrala je ujednačen dvomeč sa Juventusom koji je u produžetku rešila u svoju korist pogotkom Erika Lamele.

Za razliku od svog rivala Roma je u Ligi Evrope igrala od samog početka. Zauzela je drugo mesto u grupi ''C'' i tako se plasirala u šesnaestinu finala u kojoj je nakon preokreta savladala Salcburg (0:1, 2:0). Nakon toga je rutinski savladala Sosijedad (2:0, 0:0), da bi u četvrtfinalu ponovo iskoristila magiju ''Olimpika'' za novi preokret protiv Fejenorda (0:1, 4:1 (2:1)).

U polufinalu protiv Leverkuzena, Morinjo je u svom stilu nakon pogotka Bovea u prvom susretu zatvorio prilaze golu ''vučice'' koja se tako plasirala u svoje drugo evropsko finala od kada je Portugalac na klupi (prošle godine osvojili Ligu konferencija). 

Oba tima su poražena za vikend iako su vodila. Sevilja je izgubila od Reala 1:2, dok je od ''đalorosa'' bolja bila Fiorentina rezultatom 2:1.

Današnji rivali su se u zvaničnoj utakmici poslednji put susreli 2020. godine kada je u četvrtfinalu Lige Evrope pred praznim tribinama u Duizburgu slavila španska ekipa sa 2:0.

U redovima ''rohiblankosa'' neće biti suspendovanog Akunje, a upitni su nastupi Nijanzua i Markaa.

Morinjo neće moći da računa na Kumbulu i Karsdorpa, očekuje se povratak Spinacole u startnu postavu, a dobra vest za navijače ''vučice'' je to što je Portugalac najavio da je Paolo Dibala spreman da odigra 20-30 minuta.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: UG 0-2 (kvota 1,48)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)