TUHEL DEBITUJE U "DER KLASIKERU": Najveći derbi nemačkog fudbala određuje ko osvaja "salataru"

O. M.

01. 04. 2023. u 10:30

DERBI sezone u Bundesligi igra se ove subote kada u okviru 26. kola na ''Alijanc arenu'' u Minhen dolazi lider šampionata Borusija Dortmund.

ТУХЕЛ ДЕБИТУЈЕ У ДЕР КЛАСИКЕРУ: Највећи дерби немачког фудбала одређује ко осваја салатару

FOTO: EPA

Biće to 108. bundesligaški, a ukupno 133. "der Klasiker". Bajern je, kao i u broju titula, uspešniji od Borusije u međusobnim susretima. U Bundseligi ima 52 pobede naspram 25 ekipe iz Dortmunda, dok je 30 susreta završeno nerešenim rezultatom. Računajući kupove, kao i Ligu šampiona u kojoj su se sastali tri puta, ukupan bilans je 65 pobeda Bajerna i 32. Borusije, uz 35 remija.

To je statistika iz prošlih dana, a aktuelni trenutak kaže da "žuto-crni" imaju bod prednosti, osam kola pre kraja (53:52). Poslednji put kada se "der Klasiker" igrao u situaciji da je Dotmund prvi, a Bajern drugi, zbio se se u 28 kolu sezone 2018/19, a tada je minhenska ekipa sa 5:0 preuzela lidersku poziciju na tabeli i zadržala je do kraja sezone.

Bajern je lidersku poziciju prepustio Borusiji porazom u Leverkuzenu pred reprezentativnu pauzu. Taj gubitak bodova koštao je posla sada već bivšeg trenera Julijana Nagelsmana, koga je na klupi zamenio Tomas Tuhel.

Da je birao, ne bi nekadašnji trener Borusije izabrao teži debi na klupi Bajerna iz Minhena. Protiv svog bivšeg kluba u utakmici koja će možda i da promoviše ovogodišnjeg šampiona Nemačke. Ali, Tuhel je po prihvatanju posla izjavio das želi da osvoji triplu krunu, jer Bajern je i dalje u konkurenciji za osvajanje Bundesige, Lige šampiona i Kupa Nemačke. 

Borusija je iskoristila priliku koja joj se neočekivano ukazala, puleni Edina Terzića su u prolećnom delu sezone uknjižili devet ligaških pobeda iz deset mečeva (jedino remizirali sa Šalkeom 2:2) i tako se popeli na lidersku poziciju. Pred subotnji derbi su se dobro raspucali jer su Kelnu u prošloj rundi “smestili” šest komada.

Šok terapija po pravilu uglavnom uspešno prođe. Tuhel, osvajač Lige šampiona sa Čelsijem iz 2021. godine, ima dovoljno znanja i autoriteta da povrati “žar” ekipi koja je između ostalog i dalje u borbi za sva tri trofeja u sezoni.

Činjenica je da se gosti nalaze u boljoj poziciji, ali kada stanu na crtu Bavarcima, počinju da iskazuju preveliko strahopoštovanje, pošto ih nisu dobili u prvenstvenoj utakmici punih pet godina! Štaviše, do ove sezone je Bajern slavio u devet uzastonih duela, da bi se to prekinulo u prvom ovosezonskom okršaju odigranom na “Vestfalenu”, koji je završen remijem (2:2) nakon što je Borusija uspela da u drugom poluvremenu stigne dva gola minusa.

NAŠ PREDLOG: 2-3 (kvota, 2,45)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VLAHOVIĆ NA KRITIKE ODGOVARA GOLOVIMA: Kaljari je u fenomenalnoj formi