ASTANA ARENA JE PALA POD NALETOM "ZMAJČEKA": Sada joj preti "danski dinamit" i mladi napadač osokoljen het-trikom

O. M.

26. 03. 2023. u 09:07

DANSKA gostuje Kazahstanu u utakmici drugog kola "H" grupe kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.

АСТАНА АРЕНА ЈЕ ПАЛА ПОД НАЛЕТОМ ЗМАЈЧЕКА: Сада јој прети дански динамит и млади нападач осокољен хет-триком

FOTO: Tanjug/AP

Izabranici Kaspera Hjolmana pobedom su otvorili kvalifikacije, pošto su u četvrtak na svom Parkenu savladali Finsku sa 3:1. Utakmicu je het-trikom obeležio dvadesetogodišnji napadač Atalante Rasmus Hojlun, a jedini gol za goste postigao je vezista Groningena Oliver Antman.

Kazahstan je za razliku od današnjeg gosta, poražen na startu. Bolji od "jastrebova" bili su Slovenci koji su golovima Davida Brekala i Žana Vipotnika preokrenuli vođstvo domaćina i pobedili sa 2:1. Jedini gol za Kazahe postigao je napadač Aktobea Maksim Samorodov.

Bio je to prvi poraz Kazahstana na "Astana areni" od oktobra 2021. kada je Finska golovima Timua Pukija pobedila sa 2:0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Usledila je pobeda na penale u plej-autu Lige nacija, zahvaljujući kojoj su "jastrebovi" ostali u Diviziji "C" i kasnije osvojili grupu. Time su obezbedili plasman u baraž kvalifikacija za Euro 2024, bez obzira na rezultate u grupi u kojoj su ipak autsajderi pored Danske, Slovenije i Finske.

Ekipu Kazahstana uglavnom čine igrači iz najvećih domaćih timova Aktobea, Kairata, Tobola i Astane, uz tri internacionalca u ruskoj ligi. Najbolji strelci tima su krilo moskovskog CSKA Bahtjar Zajnutinov sa 10 golova i Abat Ajmebetov iz Astane sa šest.

Kazahstan se nikada nije kvalifikovao na završnicu nekog velikog turnira. Reprezentacija je članica FIFA od jula 1992. godine, kada je Danska postala šampion Evrope nakon što je na završnicu otišla kao zamena Jugoslaviji. Do 1996. godine Kazahstan je bio član Azijske fudbalske konfederacije, a od tada je prešao u UEFA.

Kao i za utakmicu protiv Finske, danski selektor Hjolman ni u Kazahstanu neće moći da računa na Andreasa Skov-Olsena, Kristijana Eriksena i Andreasa Kornelijusa, a pošto u reprezentaciju nisu pozvani ni Kasper Dolberg ni Jusuf Poulsen, napadački tandem verovatno će opet činiti Hojlun i Martin Brajtvajt.

Štoper Barselone Andreas Kristensen napustio je hramajući teren u 19. minutu utakmice protiv Finske, a zamenio ga je Jens Striger Larsen, kome je to bio 50. nastup za "vikinge" koji će verovatno biti starter protiv Kazahstana, pošto je defanzivac Kristal Palasa Joakim Andersen napustio kamp reprezentacije i vratio se u London kako bi tretirao povredu koju je zaradio na meču Premijer lige protiv Arsenala. 

Odbranom "danskog dinamita" komandovaće, kao i protiv Finske, kapiten Simon Kjaer. Danska je izgubila samo jedan od poslednjih 14 mečeva u kojima je on igrao. Na žalost po "vikinge", na proteklom Mundijalu u Kataru igrao je samo 65 minuta utakmice protiv Tunisa (0:0), dok protiv Francuske i Australije nije mogao da pomogne drugovima.

NAŠ PREDLOG: 2&3+ (kvota 1,85)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a