NOVI BATISTUTA GLAVNI ADUT "AZURA": Šampion Evrope se na Malti vadi za poraz na startu kvalifikacija

O. M.

26. 03. 2023. u 12:41 >> 12:41

VLADAJUĆI šampion Evrope Italija gostuje na Malti u okviru drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

НОВИ БАТИСТУТА ГЛАВНИ АДУТ АЗУРА: Шампион Европе се на Малти вади за пораз на старту квалификација

FOTO: Profimedia

"Azuri" nisu dobro počeli odbranu titule pošto su na startu kvalifikacija poraženi od selekcije preko koje su do šampionskog pehara i stigli - Engleska je sa 2:1 pobedila u Napulju na stadionu "Dijego Armando Maradona".

Jedini gol za Italiju na toj utakmici postigao je Argentinac sa italijanskim pasošem, Mateo Retegi, napadač Boke juniorsa na pozajmici u Tigreu. 

I Malta je u prvom kolu poražena sa 2:1, ali na gostovanju Severnoj Makedoniji. Gol za "crvene sokolove" postigao je Janik Jalkam u svom debiju za nacionalni tim.

Malta i Italija sastajale su se osam puta, a "azuri" su ostvarili svih osam pobeda, uz gol-razliku 21:2. poslednji put sastali su se u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj, kada je Italija ostvarila dve pobede od po 1:0.

Malta je večiti autsajder kvalifikacija, u ovim za evropska prvenstva aktivna je serija od 11 uzastopnih poraza, ali italijanski stručnjak na klupi "sokolova" Mikele Markolini doneo je neke pozitivne promene. Igra tima u velikoj meri zavisi od veziste Rojal Uniona Tedija Teume koji ove sezone prikazuje odlične partije.

Selektor "azura" Roberto Mančini verovatno će učiniti sve da njegovi puleni napune mrežu Malte do vrha, kako bi vratili samopouzdanje posle poraza od Engleske u Napulju. To verovatno znači da će se Retegiju u napadu priključiti Vičenco Grifo iz Frajburga, a možda i Sasuolov Mateo Berardi dobije ofanzivniju ulogu - protiv Engleza igrao je iza naturalizovanog Argentinca. Tu je i Vest Hemov Đanluka Skamaka koji nije u prvom planu ni kod Dejvida Mojesa, a u dresu "azura" na deset nastupa još nije postigao gol.

Iako bi nabijanje gol-razlike protiv Malte potencijalno moglo da donese prednost u poretku na kraju takmičenja, Italija ne bi imala ništa protiv pobede bilo kakvog obima pošto nije uspela da iskoristi prednost domaćeg terena protiv Engleske

Bio je to prvi poraz na domaćem tlu od ovog rivala još od 1961. godine i prvi poraz kod kuće u kvalifikacijama za evropska prvenstva jkoš od 1999. godine. Poraz od Malte bio bi senzacija sam po sebi, ali istovremeno bi se prvi put od 1983. godine desilo da Italija izgubi dva kvalifikaciona meča uzastopno. Koliko je to davno bilo jasnije je kada se zna da je sadašnji selektor Roberto Mančini debitovao za A tim Italije šest meseci kasnije sa 19 godina.

Mančini je uprkos porazu od Engleske izdvojio drugo poluvreme te utakmice kao recept kako Italija treba da igra, a strelca pogotka Matea Retegija uporedio je sa legendarnim Gabrijelom Batistutom.

Italija na Maltu dolazi čuvajući jedan od najdužih nizova nepobedivosti na strani. "Azuri" su na poslednjih 20 gostovanja u kvlaifikacijama ostvaril i16 pobeda i četiri remija.

NAŠ PREDLOG: 2&I1+II1+ (kvota 1,57)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest

Novak Đoković i Rafael Nadal su toliki teniski rivali, da Nole sa pravom kaže da mu je Rafa najveći suparnik u "belom sportu". Španac, međutim, malo više "voli" Rodžera Federera. Ipak, kako je Švajcarac otišao u penziju prošle godine, ostalo je da se ljubitelji tenisa nadaju novim megdanima Noleta i Nadala, a oni bi mogli uskoro da se i dogode.

15. 04. 2024. u 16:46 >> 16:47

KAD AMERIKANCI ODLEPE ZA SRBINOM: Ne, Nikola Topić neće biti peti pik na NBA draftu

KAD AMERIKANCI "ODLEPE" ZA SRBINOM: Ne, Nikola Topić neće biti peti pik na NBA draftu

NIKOLA Jokić je već opčinio NBA ligu, čiji je bio dvostruki najbolji igrač, a potom i MVP finala, Bogdan Bogdanović hara tom ligom u aktuelnoj sezoni, ne mareći što često uopšte nije bio starter, ali američka košarkaška javnost već se sprema za novu srpsku senzaciju. Nikola Topić joj je ime i njemu su se ovih dana posvetila dva velika medija u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa pravom.

15. 04. 2024. u 16:09

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest