POBEDA ZA STRADALE: Turska reprezentacija u Jerevanu igra prvi meč posle razornog zemljotresa

O. M.

25. 03. 2023. u 08:30

JERMENIJA će ove nedelje ugostiti Tursku u prvoj utakmici kvalifikacione grupe "D" za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj. Utakmica će se odigrati u Jerevanu sa početkom u 18 časova po srednjoevropskom vremenu.

ПОБЕДА ЗА СТРАДАЛЕ: Турска репрезентација у Јеревану игра први меч после разорног земљотреса

FOTO: AP

Ovo će biti tek treći međusobni susret reprezentacija dve zemlje koje su kroz istoriju prošle mnogo sukoba. Turska je ostvarila dve pobede od po 2:0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. Na kraju se ni Turci nisu plasirali u Južnu Afriku pa je treće mesto iz Japana i Južne Koreje ostao njihov jedini nastup na Mundijalima. S druge strane, izborili su plasman na pet od poslednjih sedam evropskih prvenstava, gde su takođe jednom igrali polufinale.

Sada im neće biti tako lako da se plasiraju, pošto je grupa "D" jedna od težih u kvalifikacijama. Osim Jermenije i Turske, čine je redovni učesnik Hrvatska, kao i Vels koji je propustio samo jedno od četiri poslednja velika takmičenja.

Jermenija od sticanja nezavisnosti nikada nije igrala na završnici nekog velikog takmičenja, a najbliža tome bila je u prethodnim kvlaifikacijama za Mundijal u Kataru. Posle odličnog starta (tri pobede i jedna nerešena), u sklopu serije od devet utakmica bez poraza koji je uključivao i remi sa svetskim viceprvakom Hrvatskom, usledio je pad i  samo dva osvojena boda u preostalih šest utakmica pa su "planinski orlovi" završili na četvrtom mestu u grupi.

Posle toga se sve raspalo jer se i prva zvezda tima Henrik Mhitarijan oprostio od nacionalnog dresa. Usledio je niz od 19 mečeva bez pobede pa je Jermenija ispala iz Divizije "B" Lige nacija, primivši 17 golova na poslednjih pet utakmica posle startne pobede.

Istovremeno, Turska je osvojila prvo mesto u svojoj grupi Divizije "C" i vratila se u drugi razred Lige nacija. 

Ovaj meč će biti prvi koji će reprezentacija Turske odigrati od razornog zemljotresa koji je pogodio zemlju prošlog meseca, a selektor Stefan Kunc nada se da će njegov tim pobedom pomoći konsolidaciji nacije u ovim teškim vremenima.

Zemljotres je uticao i na neke političke promene, tako da su kopneni granični prelazi između Turske i Jermenije otvoreni prvi put posle 35 godina kako bi bio omogućen prolaz humanitarne pomoći.

NAŠ TIP: X2&3+ (kvota 2,12)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili