MODRIĆ NA "POLJUDU" PIŠE ISTORIJU: Ruši rekord kvalifikacija koji stoji od utakmice Hrvatska - SR Jugoslavija 1999. godine

O. M.

25. 03. 2023. u 15:18 >> 15:18

FUDBALSKA reprezentacija Hrvatske otvoriće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utakmicom protiv Velsa na "Poljudu" u subotu od 20.45.

МОДРИЋ НА ПОЉУДУ ПИШЕ ИСТОРИЈУ: Руши рекорд квалификација који стоји од утакмице Хрватска - СР Југославија 1999. године

FOTO: Tanjug/AP

Ovo će biti duel dva najbolje reprezentacije iz grupe "D" kvalifikacija za odlazak na završni turnir u Nemačkoj. 

Hrvatska je zadivila ceo svet nastupima na dva poslednja mundijala, osvojivši jedno drugo i jedno treće mesto, ali na evropskim prvenstvima "vatreni" nemaju ni približan uspeh, jer su na poslednja dva izdanja, 2021. i 2016, ispadali u osmini finala, a 2012. nisu prošli ni grupu.

Uspesima Hrvatske na svetskim prvenstvima najviše je doprineo Luka Modrić koji ni u 38. godini ne pomišlja da se oprosti od "kockastog" dresa. Vezista madridskog Reala će, kada sa kapitenskom trakom istrči na teren splitskog Poljuda, imati tačno 37 godina, 6 meseci i 17 dana. Time će postati najstariji reprezentativac Hrvatske u kvlaifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Taj rekord do danas drži golman Dražen Ladić koji je u utakmici kvalifikacija za Euro 2000. u Zagrebu protiv reprezentacije SR Jugoslavije imao 36 godina, 9 meseci i 7 dana.

Ovo će inače biti prva utakmica Hrvatske, ali i Velsa, posle Svetskog prvenstva u Kataru, gde su "vatreni" osvojili bronzu, a "zmajevi" ispali u grupi sa Engleskom, SAD i Iranom.

Ove dve ekipe sastajale su se šest puta otkad je Hrvatska samostalna, a Vels još nikada nije pobedio. Hrvati imaju četiri trijumfa a dva puta su igrali nerešeno. Bili su zajedno u grupi kvlaifikacija za Euro 2020. Tada je Hrvatska pobedila sa 2:1 u Osijeku golovima Ivana Perišića i Džejmsa Lorensa koji je pogodio svoju mrežu dok je strelac za Vels bio Dejvid Bruks. U Kardifu je bilo 1:1, a strelci su bili Garet Bejl i Nikola Vlašić.

Hrvatska nikada nije izgubila kao domaćin u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (27 pobeda, osam nerešenih), ali "Poljud" je jedini, od 13 stadiona na kojima je igrala kod kuće, na kome ima negativan bilans u svim takmičenjima - četiri pobede, osam nerešenih i pet poraza. Ipak, kada je reč o kvalifikacijama za evropska prvenstva bilans se menja u korist "kockastih" - po dve pobede (Mađarska i Gruzija) i dva nerešena, oba protiv Italije.

Nakon završetka Mundijala karijeru je završio najbolji strelac "zmajeva" u istoriji, Geret Bejl što će svakako biti veliki hendikep Velšane.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,60)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)