FRANCUSKA S NOVIM KAPITENOM: Mbape predvodi "galske petlove" protiv Holandije

O. M.

24. 03. 2023. u 08:30

VICEŠAMPION sveta Francuska dočekuje Holandiju u jednom od derbija prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

ФРАНЦУСКА С НОВИМ КАПИТЕНОМ: Мбапе предводи галске петлове против Холандије

FOTO: AP/Tanjug

"Trikolori" nisu izlazili na teren od poraza u finalu Mundijala, baš kao ni "lale" koje su eliminisane u četvrtfinalu, na isti način i od istog protivnika - Argentine.

Pre Mundijala Francuska je branila titulu u Ligi nacija, ali ne samo da nije uspela da je odbrani nego je jedva sačuvala status člana "A" divizije u grupi sa Hrvatskom, Danskom i Austrijom, od koje je na kraju imala samo jedan bod više.

S druge strane, Holandija se plasirala na finalni turnir i kao jedan od pobednika grupa "A" divizije obezbedila plej-of za plasman na Euro u slučaju da ga ne obezbedi preko kvalifikacija. To "oranju" daje izvesnu prednost u odnosu na Francuze.

Osim ovih evropskih giganata, u grupi "B" kvalifikacija nalaze se još Republika Irska, Gibraltar i Grčka, koja poput Holandije ima obezbeđen baraž jer je osvojila grupu "C" divizije.

Nakon što se Ugo Loris oprostio od nacionalnog tima, Didije Dešan je morao da bira novog kapitena, a pronašao ga je u Kilijanu Mbapeu. Za njegovog pomoćnika odredio je Antoana Grizmana koji se, kako navode izvori iz Francuske, prvo naljutio što on nije dobio traku, ali je na kraju ipak prihvatio da bude pomoćnik mlađem kolegi.

Francuska i Holandija sastajale su se 28 puta do sada, a "galski petlovi" su uspešniji sa 14 pobeda, naspram 11 "oranja", uz tri remija. Poslednji susret imali su u sklopu prve Lige nacija 2018. godine kada je Holandija prekinula niz od pet pobeda Francuske i pobedila sa 2:1. 

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo se nikada nisu sastajali, ali jesu na završnim turnirima i to tri puta. U Engleskoj 1996. bilo je 0:0 u četvrtfinalu, a Francuska je preko penala otišla u polufinale gde je i zaustavljena od Češke, opet na penale. Četiri godine kasnije sastali su se u grupi, a Holandija je sa 3:2 savladala tadašnjeg svetskog i budućeg evropskog šampiona. Time je izborila prvo mesto u grupi i susret sa našom reprezentacijom koga se nerado sećamo (1:6). Treći susret desio se 2008, kada je Holandija ubedljivo porazila Francusku sa 4:1 i poslala je na poslednje mesto grupe, ali ni "lale" nisu daleko dogurale pošto su već u sledećoj fazi ispali od Rusije.

U kvalifikacijama za Svetska prvenstva igrali su 1981. i 2016/17. i oba puta Holandija nije uspela da se kvalifikuje, a u ta četiri meča zabeležila je samo jednu pobedu.

Na sedam poslednjih susreta Francuske i Holandije padao je bar po jedan gol u prvom poluvremenu, a na samo jednoj od njih to se nije desilo i u drugom. Takođe, na svih tih sedam utakmica na kraju je pobeđivala ekipa koja je vodila na poluvremenu (šest puta bilo je 1-1 i jednom iz 2-2).

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 2,38)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOLEADA U NAJAVI: Mreže se redovno tresu kada igra Paderborn