"KOPLJANICI" PREUZIMAJU VRH TABELE: Fejenord čeka pobedu u "De klasikeru" na Johan Krojf areni 18 dugih godina

O. M.

19. 03. 2023. u 09:15

''DE Klasiker'', duel najvećih klubova Holandije, biće odigran 201. put u istoriji ove nedelje, kada Ajaks u okviru 26. kola Eredivizije ugosti Fejenord iz Roterdama na ''Johan Krojf areni'' u Amsterdamu.

КОПЉАНИЦИ ПРЕУЗИМАЈУ ВРХ ТАБЕЛЕ: Фејенорд чека победу у Де класикеру на Јохан Кројф арени 18 дугих година

Foto: Profimedia

Fejenord je lider šampionata sa 58 bodova, tri više od Ajaksa koji ima znatno bolju gol razliku pa bi u slučaju pobede preuzeo prvo mesto.

Dušanu Tadiću i drugovima neće biti nimalo lak posao da to i ostvare jer je Fejenord u neverovatnoj seriji od 18 utakmica bez poraza, još od gostovanja Šturmu u petom kolu Lige Evrope. U celoj sezoni "ponos Juga" je doživeo tri poraza. U Erediviziji samo su na gostovanju PSV Ajndhovenu ostali kratkih rukava, a u Ligi Evrope, pored pomenutog poraza od Šturma, izgubili su i od Lacija.

Tokom nedelje, demontirali su Šahtjor u revanšu osmine finala Lige Evropea, a pre sedam dana, u okviru 25. kola Eredivizije savladali su Folendam sa 2:1.

Ajaks je takođe pobedio u prethodnom kolu Eredivizije, slavili su "kopljanici na gostovanju Herenvenu sa 4:2 na stadionu ''Abe Lenstra''. Njihov niz neporaženosti u Erediviziji sada iznosi 13 utakmica, od čega imaju sedam pobeda i šest nerešenih. Ajaks je u međuvremenu ipak prerpeo poraz, pošto je u Ligi evrope eliminisan od Union Berlina (0:0, 1:3).

Zanimljivo je da je i Ajaks poslednji poraz u prvenstvu doživeo od trećeg člana "velike trojke", PSV Ajndhovena, ali za razliku od Fejenorda koga su savladali na svom stadionu, "filipsovci" su "kopljanike" pobedili na ''Johan Krojf areni''.

Klubovi su odigrali nerešeno 1:1 u svom poslednjem susretu u okviru Eredivizije, odigranom u januaru na ''De Kujpu''. Gol za Fejenord postigao je Igor Paišao u 34. minutu, a izjednačenje Ajaksu doneo je Dejvi Klasen u 71. minutu.

Pre tog remija, Ajaks je zabeležio pet uzastopnih prvenstvenih pobeda uz dodatak jedne u Kupu Holandije, nad velikim rivalom, od kojih je najveća bila 4:0 2019. godine, kada je blistao Dušan Tadić sa dve asistencije. Fejenord pobedu na ''Johan Krojf areni'' čeka od avgusta 2005, a od tada je samo dva puta izvukao po bod.

Kapiten Srbije i Ajaksa odigrao je ukupno deset ''Klasikera'', na kojima je zabeležio osam pobeda i po jedan remi i poraz. Tadić je na ovih deset utakmica postigao tri gola i zabeležio isto toliko asistencija. Izgubio je samo na prvom gostovanju na ''De Kujpu'', u januaru 2019. što je zapravo i poslednja pobeda Fejenorda nad Ajaksom, ali upečatljiva jer je bilo 6:2.

Tadić ove sezone ne postiže golove kao u prethodnim i tek je četvrti strelac ''kopljanika'' sa sedam pogodaka. Listu strelaca predvode Mohamed Kudus i Brajan Brobi sa po 11 golova, a prati ih Stiven Bergvijn sa devet. Dušan je neprikosnoven u asistencijama, sakupio ih je 15.

Fejenord se u napadu najviše oslanja na Orkuna Kočkua, Danila i Santjaga Himeneza koji su postigli zajedno 23 gola (8, 8, odnosno 7,) Džavajlo Dilrosun je pridodao pet.

Iako je ovo jedna od boljih Fejenordovih sezona poslednjih godina, u kojoj ima priliku i da osvoji titulu prvi put od sezone 2016/17, tradicija je na strani Ajaksa.

NAŠ PREDLOG: 1 (kvota 1,77) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)