DANAS SE SOLUN DELI NA POLA: PAOK i Aris u 125. izdanju najveće utakmice severne Grčke

M.T.

04. 01. 2023. u 10:37

ČETIRI boda dele ljute rivale.

ДАНАС СЕ СОЛУН ДЕЛИ НА ПОЛА: ПАОК и Арис у 125. издању највеће утакмице северне Грчке

Andrija Živković Foto EPA

Atinskom derbiju između Olimpijakosa i Panatinaikosa na crtu apsolutno može da stane ''derbi Soluna'' u kojem koplja ukrštaju PAOK i Aris. Derbi severne Grčke deli Solun na pola, a tako će biti i večeras od 19 časova u 16. kolu grčke Superlige kada PAOK na stadionu ''Tumba'' dočeka Aris.

PAOK je ušao u odličnu seriju mečeva posle poraza od AEK-a 30. oktobra. Od tog 10. kola crno-beli više ne znaju za poraz. ''Dvoglavi orao sa severa'' zaređao je devet mečeva bez poraza, od čega je osam puta uspeo da pobedi računajući i prijateljske mečeve tokom pauze zbog Svetskog prvenstva u Kataru.

Po povratku sa mundijalske pauze, PAOK je u osmini finala Kupa Grčke savladao Kalamatu, dok je potom u prvenstvu savladao Panetolikos, ali je remizirao sa Atromitosom u prethodnom kolu i trenutno se nalazi na četvrtom mestu sa 29 osvojenih bodova, tri manje od trećeplasiranog Olimpijakosa koji ima utakmicu više. Ekipa Razvana Lučeskua igra veoma dobro na domaćem terenu ove sezone pošto je na sedam mečeva pet puta pobedila uz po jedan remi i poraz, a Panatinaikos je jedini tim koji je sa ''Tumbe'' odneo sva tri boda.

Aris ima identičnu situaciju kao i gradski rival, samo što je ''bogovima rata'' ključni trenutak bio poraz od Panatinaikosa u devetom kolu grčke Superlige. Ekipi Alana Pardjua bio je to treći poraz i od tada Aris ne zna za neuspeh. U narednih osam utakmica je Aris pobeđivao ili remizirao, a treba uzeti u obzir da je samo jedan od tih mečeva bio prijateljskog karaktera.

Po povratku sa mundijalske pauze, Aris je u osmini finala Kupa Grčke uspeo da savlada Levadijakos, ali je sa istim rivalom samo nekoliko dana kasnije u prvenstvu remizirao 1:1, da bi u prethodnom kolu pobedio Panetolikos minimalnim rezultatom. Trenutno je Aris na šestom mestu tabele, što je i poslednja pozicija koja vodi u plej-of za titulu sa 25 osvojenih bodova, sa bodom manje od Volosa i četiri manje od večerašnjeg rivala.

PAOK i Aris su od 1959. godina odigrali 124 ''derbija Soluna'' i prednost je na strani ''dvoglavog orla sa severa''. PAOK je upisao 47 pobeda u odnosu na 33 Arisa, a 44 utakmice su završene nerešenim rezultatom. U poslednjih deset mečeva, međutim, uspešniji su ''bogovi rata'' koji su ostvarili su četiri pobede u odnosu na dve PAOK-a, dok su četiri meča okončana nerešenim rezultatom. PAOK nije uspeo da savlada Aris u poslednjih pet utakmica.

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 1,58)

TIP ZA HRABRIJE: X (kvota 3,15)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024