BRAZIL JE IPAK PREVELIKI ZALOGAJ? Hrvati u (NE)mogućoj misiji zvanoj polufinale

M.T.

09. 12. 2022. u 11:30 >> 11:30

''Kockasti'' nemaju pobedu protiv ''karioka''.

БРАЗИЛ ЈЕ ИПАК ПРЕВЕЛИКИ ЗАЛОГАЈ? Хрвати у (НЕ)могућој мисији званој полуфинале

FOTO: Tanjug/AP

Drugi uzastopni put na Svetskim prvenstvima, treći put ukupno, reprezentacija Hrvatske igraće u četvrtfinalu, mada će im ovaj put biti definitivno najteže pošto će im protivnik danas od 16 časova na stadionu u Al Rajanu biti selekcija Brazila u poteri za šestom titulu prvaka sveta.

Imala je Hrvatska veoma težak posao u osmini finala protiv Japana, bila čak i u rezultatskom minusu, ali je na kraju zahvaljujući jedanaestercima uspela da savlada ''samuraje''. Reprezentacija Hrvatske veoma dobro je upoznata sa dramatičnim utakmicama u nokaut fazi na velikim takmičenjima pošto je na poslednjih osam takvih utakmica čak sedam puta igrala produžetke računajući od prvog Svetskog prvenstva na kojem su igrali 1998. godine i osvojili bronzu.

Četiri od poslednjih pet utakmica eliminacione faze Hrvatske na Svetskim prvenstvima otišle su u produžetke, a od toga su tri rešavane jedanaestercima. Aktuelni svetski vicešampioni su poraženi u finalu Mundijala u Rusiji 2018. od Francuske 4:2 i to je jedina njihova utakmica u nokaut fazi koja je rešena za 90 minuta fudbala.

Brazil je imao više nego lak posao u osmini finala potiv Južne Koreje. ''Karioke'' su već u prvom poluvremenu postigle četiri gola i u nastavku samo odradile posao iako su imale prilike da postignu još koji pogodak, a do utešnog je stigla Južna Koreja. Ovo će Brazilu biti sedmo uzastopno četvrtfinale na Svetskim prvenstvima, ali su u poslednje četvrtfinalne utakmice čak tri puta eliminisani i svaki put je to bilo od evropske selekcije, pa će tim selektora Titea morati da bude oprezan protiv aktuelnog vicešampiona sveta.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić na meču protiv Japana nije mogao da računa na Bornu Sosu zbog bolesti i Josipa Stanišića zbog povrede. Sosa bi trebalo da se vrati u tim za Brazil dok Stanišićevo učešće na meču nije sigurno. Dalić najverovatnije neće praviti mnogo promena u odnosu na tim za Japan, a Luka Modrić i Mateo Kovačić su u opasnosti da ako se Hrvatska plasira u polufinale propuste taj meč ukoliko dobiju žute kartone. Selektor Tite je i definitivno ostao bez Gabrijela Žesusa i Aleksa Telješa do kraja Svetskog prvenstva zbog povreda, dok i dalje ima nade da na prvenstvu zaigra levi bek Juventusa Aleks Sandro.

Eder Militao, Fred i Bruno Gimaraeš imaju žute kartone i ako dobiju još jedan propustili bi eventualnu polufinalnu utakmicu.

Ovo će biti peti međusobni meč Hrvatske i Brazila, a u prethodna četiri su ''karioke'' ostvarile tri pobede, dok je prvi meč ove dve selekcije završen nerešenim rezultatom i Hrvatska još uvek čeka prvi trijumf.

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda