VIŠE NEMA POPRAVNOG! Gakpo spreman da nastavi golgetersku seriju

M.T.

03. 12. 2022. u 12:02 >> 12:02

''Oranje'' stiglo do osmine finala sa prve pozicije.

ВИШЕ НЕМА ПОПРАВНОГ! Гакпо спреман да настави голгетерску серију

FOTO: Tanjug/AP

Reprezentacije Holandije i Sjedinjenih Američkih Država otvoriće eliminacionu fazu na Svetskom prvenstvu u Kataru pošto će danas od 16 časova na stadionu ''Kalifa'' u Dohi odigrati prvi meč osmine finala.

Remi protiv Ekvadora u okviru takmičenja po grupama pokazao se samo kao trenutak slabosti za reprezentaciju Holandije koja je sa prvog mesta u grupi "A" zahvaljujući pobedama protiv Senegala i Katara otišla u osminu finala. Kodi Gakpo postao je četvrti igrač u istoriji Holandije koji je bio strelac na tri uzastopna meča na Svetskim prvenstvima i biće najjače oružje ''oranja'' i protiv SAD. Postojala je zabrinutost zbog stila igre Holanđana koji su do sada na Mundijalu imali samo osam udaraca u okvir gola, ali selektor Luj Van Gal nije zabrinut zbog toga.

Holandija je nastavila fantastičan niz plasmana u osminu finala na svakom Mundijalu koji su igrali od 1934. i samo su dva puta eliminisani u toj fazi u poslednje 32 godine, na Svetskim prvenstvima 1990. i 2006. ''Oranje'' ima sjajna niz od 18 mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

Kristijan Pulišić završio je u bolnici žrtvujući se za gol protiv Irana koji je odveo Amerikance u osminu finala. Zahvljujući tom golu, SAD su prestigle Iran i stigle do drugog mesta sa kojeg su prošle u eliminacionu fazu. Amerikanci su u osmini finala igrali 2010. i 2014. kada su eliminisani, a četvrtfinale su poslednji put igrali 2002.

Upravo od tog Mundijala, SAD nisu uspele da savladaju evropsku selekciju na Svetskim prvenstvima pošto su na 11 mečeva šest puta odigrali nerešeno i pet puta su poraženi.

Selektor Holandije Luj Van Gal imao je brigu zbog Džeremija Frimponga koji se povredio u sredu, ali već u četvrtak bio na treningu tako da će biti u timu, mada je Denzel Damfris spreman da uskoči ako bude bilo nephodno. Van Gal ima na raspolaganju kompletan tim, ali su u opasnoti Matijas de Liht i Nejtan Ake koji već imaju žuti karton i ukoliko dobiju još jedan danas protiv SAD preskočili bi eventualni četvrtfinalni duel. Ipak, ne očekuje se da Van Gal promeni sastav za današnji duel. Što se tiče SAD, Krsitijan Pulišić je pod svakodnevnim nadzorom lekara posle kontuzije karlice prilikom postizanja gola protiv Irana, ali će igrač Čelsija biti spreman za utakmicu. Selektor SAD Greg Berhalter ima problema sa Džošom Sardžentom zbog povrede zgloba, a pod znakom pitanja je i Veston Mekeni. Ipak, sva tri igrača su potvrdila da su dobre šanse da budu sprmeni za meč, što znači da bi Berhalter mogao da ne vrši promene u sastavu.

Holandija i SAD do sada su odigrale pet utakmica, ali će ova biti prva takmičarska dve reprezentacije. Holanđani su ostvarili četiri pobede, dok je SAD slavila u njihovom poslednjem meču odigranom pre sedam godina.

NAŠ TIP: 1 (kvota 2,05)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju