VREME JE DA STANE ŠVAJCARSKI SAT: "Orlovi", neka se Srbija ponosi vama!

G.K.

02. 12. 2022. u 13:04 >> 13:05

U PETAK od 20 časova na stadionu "974" u Dohi reprezentacija Srbije odigraće meč odluke za plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva protiv selekcije Švajcarske

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СТАНЕ ШВАЈЦАРСКИ САТ: Орлови, нека се Србија поноси вама!

FOTO: Tanjug/AP

Četiri godine kasnije, isti protivnik, isto takmičenje, ista runda i isti cilj. Sve fudbalsku reprezentaciju Srbije podseća na Mundijal u Rusiji iz 2018, samo što ovog puta “orlovi” žele da epilog devedestominutne borbe sa Švajcarcima u trećem, poslednjem kolu grupe "G" ide u njihovu korist, čime bi obezbedili “vizu” za osminu finalu Svetskog prvenstva, prvi put još od 1998. godine i Mundijala koji se igrao u Švajcarskoj.

Jasno je kao dan, Piksijevim izabranicima samo pobeda nad “sajdžijama” donosi prolaz u eliminacionu fazu, uz to da Kamerunci kojim čudom ne pobede Brazilce, što je malo verovatno. Svaki drugi rezultat im pakuje kofere za povratak kući i ostavlja naciju u turobnom stanju.

I ovako je posle poraza od “karioka” rezultatom 2:0 i šokantnog remija sa Kameruncima nakon prednosti od 3:1, euforija oko nacionalnog tima dosta splasla. Pomalo nepošteno i neshvatljivo, s obzirom na to da “orlovi” i dalje drže sudbinu u svojim rukama. Baš kao što su i želeli pred poslednje kolo.

Svesni su svi u srpskom taboru da su neozbiljno prokockali dva gola prednosti protiv afričke selekcije, međutim, još tamo prvog dana aprila, kada su izvučene grupe za Svetsko prvenstvo, mnogi su predvideli da će odlučujući meč biti upravo ovaj.

Pozivalo se tada na “osvetu” i “podmirivanje računa” za mučan poraz koji smo na prošloj planetarnoj smotri doživeli od selekcije, koja u svojim redovima ima dosta naturalizovanih igrača. U prvi plan se izdvajaju momci sa kosovskim korenima, Granit Džaka i Džerdan Šaćiri, koji su nam tada potpisali presudu svojim golovima, a koji su i sada uz rođenog Kamerunca Brila Embola udarne igle tima Murata Jakina.

Nisu bog zna kakvu zastrašujuću igru prikazali do sada, ali su uz minimalnu pobedu nad Kamerunom i identičan poraz od Brazila, stavili do znanja da su pre svega umešni da igraju na rezultat. Nešto što je Piksijevim momcima zasad na prvenstvu nedostajalo.

Pored tog poraza od pre četiri leta, još samo jednom smo se sastajali na ovakvim smotrama i to još davne 1950. godine, na našem drugom Svetskom prvenstvu u istoriji. Tada smo kao Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija na startu takmičenja ubedljivo slavili sa 3:0, golovima Rajka Mitića, Koste Tomaševića i Tihomira Ognjanova.

Sa tim vremenom sadašnja generacija nema nikakve sličnosti, ali zato na greškama one iz 2018. može i te kako da nauči. Čak 12 sadašnjih reprezentativaca je i tada bilo deo tima, od toga su se petorica našla u startnoj postavi. Uz strelca Aleksandra Mitrovića, od koga se i sada očekuje da zatrese mrežu, meč u Kalinjingradu su počeli Nikola Milenković, Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić i Filip Kostić, dok su na klupi bili Nemanja Radonjić, Marko Grujić, Predrag Rajković, Marko Dmitrović, Andrija Živković, Miloš Veljković i Luka Jović.

Sa druge strane će biti devet poznatih imena Zomer, Šaćiri, Džaka, Rodrigez, Zakarija, Šar, Embolo, Elvedi, Frojler, tako da nekih prevelikih iznenađenja nema, već samo motiva da se ovog puta druga pesma čuje sa tribina stadiona “974” u Dohi.

NAŠ TIP: I0-1&II0-2 (kvota 1,63)

TIP ZA HRABRIJE: 1&0-3 (kvota 3,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)