SRBIJA MORA BOLJE! Afrikanci su uvek bili mina za našu reprezentaciju

G.K.

28. 11. 2022. u 08:28 >> 08:28

U drugom kolu grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru u ponedeljak od 11 časova sastaće se Kamerun i Srbija

СРБИЈА МОРА БОЉЕ! Африканци су увек били мина за нашу репрезентацију

FOTO: Tanjug/AP

Prošlost poziva “orlove” na oprez pred utakmicu drugog kola Svetskog prvenstva u Kataru protiv Kameruna koju će fudbaleri Srbije odigrati u prepodnevnom terminu u ponedeljak od 11 časova na stadionu “Al Janub”.

Biće ovo okršaj dve poražene ekipe iz prvog kola. Brazil je u potpunosti nadigrao naš tim u meču u kome smo imali velika očekivanja. Nakon dobrog prvog poluvremena, Brazilci su u drugom poluvremenu ubacili u višu brzinu i sa dva gola sjajnog fudbalera Totenhema Rišarlisona rutinski slavili sa 2:0. Naravno, Brazil je bio veliki favorit na tom meču, ali ono što se svakako nije svidelo selektoru Stojkoviću i našim navijačima je podatak da naši reprezentativci za 90 minuta igre nisu uspeli da upute nijedan udarac u okvir gola Brazila.

Naši rivali u drugom kolu Kamerunci nisu imali sreće na meču sa Švajcarskom koju su u prvom poluvremenu nadigrali u potpunosti, a senku na meč baca i situacija iz 35. minuta kada su puleni selektora Songa možda i oštećeni za jedanaesterac. "Sajdžije" su iz prvog ozbiljnijeg napada uspeli da kazne lošu odbranu Kameruna, a jedini strelac na meču bio je Embolo koji nije proslavio postignut pogodak s obzirom na to da vodi poreklo upravo iz ove afričke zemlje.

A SAD MALO ISTORIJA...

Nisu kroz istoriju Mundijala bili česti okršaji naše i neke od afričkih selekcija, ali su onih nekoliko, pogotovo poslednji, prošli neslavno po nas.

Najsvežije neprijatno sećanje seže iz Južne Afrike od pre 12 godina, kada je na startu grupne faze selekcija Gane, predvođena našim stručnjakom Milovanom Rajevcem, savladala izabranike Radomira Antića minimalnim rezultatom nakon uspešno realizovanog penala Asamoe Đana koji je skrivio Zdravko Kuzmanović. Kasnije su “crne zvezde” stigle do istorijskog plasmana u četvrfinale, dok su “orlovi” do kraja puta došli već u prvoj fazi.

Interesantno je da je poslednja provera pred puta na taj Mundijal bila upravo protiv Kameruna u Beogradu na stadionu Partizana. Samo nekoliko dana pred let za sam jug Afrike, Srbija je pred svojim navijačima u dosada jedinom međusobnom okršaju sa ovom reprezentacijom slavila sa 4:3!

Čak sedam golova je videla tada publika na stadionu u Humskoj. Kamerunci su u dva navrata vodili golovima tadašnjeg fudbalera Majorke Pjera Veboa, da bi domaćin napravio preokret do poluvremena pogocima Krasića, Stankovića, Milijaša iz penala i Pantelića. Treći, utešni gol za goste je bilo delo tada dvadesetjednogodišnjeg Šupo Motinga, danas uzdanice minhenskog Bajerna, koji će u ponedeljak predvoditi navalu svog tima.

Četiri godine pre Južne Afrike, još uvek u zajednici sa Crnom Gorom, na Mundijalu u Nemačkoj našli smo se u grupi sa Obalom Slonovače. To je bilo na zatvaranju faze, a s obzirom na to da smo i jedni i drugi već doživeli eliminaciju, meč je bio bez rezultatskog značaja, ali za popravljanje konačnog utiska. Lepo je počelo za tim Ilije Petkovića, u prvih 20 minuta poveli smo sa 2:0 preko Nikole Žigića i Saše Ilića. Do poluvremena je sa bele tačke smanjio Aruna Dindane, da bi preokret i konačan poraz našem timu u drugih 45 minuta potpisali Dindane drugim pogotkom i Bonaventure Kalu iz novog jedanaesterca. Taj neuspeh je "plave" postavio na poslednje mesto od 32 ekipe.

Jedinu radost u mečevima sa timovima sa “crnog kontinenta” došla nam je još davne 1974, takođe u Nemačkoj, kada smo kao Jugoslavija u istorijskom trijumfu (trećem najvećem na takvim smotrama) potukli Zair, današnju Demokratsku Republiku Kongo sa čak 9:0.

Igrao se fudbala Dušan Bajević, strelac tri gola, dok su po jednom mrežu nejakih Zairaca pogodili Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Branko Oblak i Ilija Petković.

Iako bi mnogo želeli da Piksijevi momci u sličnom maniru torpeduju i Kamerunce, nerealno je tako nešto očekivati. Pobeda, i prekid crnog niza, sa druge strane, izvodljiv je scenario koji priželjkuju svi navijači našeg tima.

Nadamo se iskreno da poraz od Brazila nije pogodio mnogo naše fudbalere, kojima je meč sa Kamerunom najvažniji na Mundijalu.

NAŠ TIP: Kamerun - Srbija 2 (kvota 1,75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)