MESI RUŠI SAUDIJSKI BEDEM: "Gaučosi" kreću u pohod na "boginju"

V.D.

22. 11. 2022. u 10:12 >> 10:12

U utorak od 11 časova svoje prve mečeve na svetskom prvenstvu odigraće reprezentacije Argentine i Saudijske Arabije.

МЕСИ РУШИ САУДИЈСКИ БЕДЕМ: Гаучоси крећу у поход на богињу

FOTO: AP

Najbolji fudbaler Argentine svih vremena i apsolutni rekorder reprezentacije po broju nastupa i golova Lionel Mesi odigraće svoje poslednje svetsko prvenstvo u karijeri. Fudbaler Pariz Sen Žermena je u dresu nacionalnog tima odigrao 165 mečeva na kojima je postigao 91 pogodak. Ljubitelji fudbala dobro znaju da jedini trofej koji Leo Mesi nije uspeo da osvoji je upravo popularna "boginja". 

Argentincima će ovo biti 18. učešće na svetskim prvenstvima, a na "krov sveta" su se peli do sada dva puta 1978. i 1986. godine. 

"Gaučosi" su aktuelni prvaci Južne Amerike. Prošlog leta su u finalu Kopa Amerike savladali Brazil na "Marakani" golom koji je postigao Anhel di Marija. Argentina se u Katar plasirala nakon osvojenog drugog mesta na kontinentalnim kvalifikacijama na kojima nisu doživeli nijedan poraz kao i prvoplasirani Brazil, ali su za razliku od "karioka" remizirali čak šest puta. Nakon plasmana u Katar, Mesi i družina su osvojili i Finalisima trofej na čuvenom "Vembliju" gde su rutinski sa 3:0 savladali šampiona Evrope Italiju. 

Argentici su u seriji od 36 mečeva bez poraza, a poslednji su doživeli još 2019. godine od Brazila što najbolje govori u kakvoj je formi ova reprezentacija i sa kakvim ambicijama stiže na prvo jesenje Svetsko prvenstvo.

Selektor Lionel Skaloni imao je nedoumica oko nastupa Paula Dibale, koji je ipak uvršten u tim, dok je fudbaler Atletika iz Madrida Anhel Korea koji je bio na čekanju ipak upao u tim nakon povrede njegovog prezimenjaka koji nastupa za Inter. Na poslednjoj proveri protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata povredio se i Nikolas Gonzales koga je zamenio Tiago Almada iz Atlanta junajteda. 

Spisak Argentine:

 Golmani: Emilijano Martinez (Aston Vila), Heronimo Rulji (Viljareal) i Franko Armani (River Plejt).

Odbrana: Nauel Molina (Atletiko Madrid), Gonsalo Montijel (Sevilja), Huan Fojt (Viljareal), Kristijan Romero (Totenhem), Herman Pecelja (Betis), Nikolas Otamendi (Benfika), Lisandro Martines (Mančester junajted), Markos Akunja (Sevilja), Nikolas Taljafiko (Olimpik Lion)

Vezni red: Rodrigo de Pol (Atletiko Madrid), Leandro Paredes (Juventus), Aleksis Mekalister (Brajton), Gvido Rodriges (Betis), Alehandro Papu Gomes (Sevilja), Enco Fernandes (Benfika), Esekijel Palasios (Bajer Leverkuzen).

Napad: Lionel Mesi (PSŽ), Paulo Dibala (Roma), Lautaro Martines (Inter), Anhel di Marija (Juventus), Hulijan Alvares (Mančester siti), Tiago Almada (Atlanta junajted), Anhel Korea (Atletiko Madrid)

Njihov prvi protivnik biće reprezentacija Saudijske Arabije kojoj će to biti šesti nastup na najvećoj fudbalskoj smotri. "Zeleni sokolovi" na ovo takmičenje dolaze kao veliki autsajderi, a jedini put kada su prošli grupu bilo je u debitantskom nastupu u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine kada su u 1/16 finala poraženi od Švedske.

Zanimljivo je da u svom sastavu Saudijska Arabija ima sve igrače koji igraju u domaćem prvenstvu, a selektor Erve Renan je pozvao čak 12 fudbalera iz Al Hilala. 

Saudijci su zauzeli prvo mesto u jakoj kvalifikacionoj grupi, gde su se našli na prvom mestu, ispred favorizovanih reprezentacija Japana i Australije. Nakon toga reprezentacija najveće zemlje na arapskom poluostrvu se nije proslavila u prijateljskim mečevima s obzirom na to da su na deset mečeva upisali samo dve pobede uz tri poraza i čak pet remija. Na poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Hrvatske poraženi su minimalnim rezultatom, ali su prikazali dobru igru.  

Ove dve reprezentacije su se do sada sastale dva puta. Daleke 1992. godine Argentina je na Kupu Konfederacija slavila sa 3:1 dok je poslednji prijateljski meč odigran pre 10 godine i završen je bez golova.

Argentinci su apsolutni favoriti na ovom meču i sve osim njihove pobede biće prava senzacija, a mi prognoziramo da će nakon serije od 19 mečeva Saudijska Arabija odigrati utakmicu na kojoj će "pasti" tri i više pogodaka.

NAŠ TIP: 1-1&3+ (kvota 2,25)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)