NAKON SEZONE PAUZE PONOVO SE IGRA RURSKI DERBI! Povratnik u elitu stiže na Vestfalen

V.D.

17. 09. 2022. u 10:17 >> 10:17

DERBI kola igra se u Dortmundu gde Šalke dolazi u goste

НАКОН СЕЗОНЕ ПАУЗЕ ПОНОВО СЕ ИГРА РУРСКИ ДЕРБИ! Повратник у елиту стиже на Вестфален

Foto: Profimedia

Kada su se ovi klubovi prvi put susreli 1925. godine, malo ko je mogao da predvidi koliki će rivalitet vladati među njima ali vremenom je Rurski derbi postao možda i najveći u celoj Nemačkoj. 

Većina žestokih rivalstava održava najveće razlike kao što su religija, politika, društveni status, razlozi etničke prirode, itd, ali nijedan od njih se ne odnosi na "Revier derbi" jer su njihovi gradovi i njihova podrška veoma slični.

S jedne strane, Dortmund su pokretali čelik i pivo. S druge strane, Gelzenkirhen je izgrađen na uglju, ali u oba grada preovlađuje radnička klasa i na isti su način bili pogođeni recesijom.

Dortmund je solidno krenuo u ovoj sezoni. Trenutno se nalaze na deobi treće pozicije sa ekipama Bajerna i Hofenhajma. Na šest mečeva ostvarili su četiri pobede i dva poraza jedan od Lajpciga i jedan potpuno šokantni od Verdera na svom terenu iako su do 89. minuta vodili sa 2:0.

U Ligi šampiona tim Edina Terzića ima polovičan učinak. Rutinski su na svom terenu slavili protiv danskog šampiona Kopenhagena dok su u sredu na "Etihadu"odigrali sjajan meč protiv Mančester sitija i čak vodili sa 1:0 do 80.minuta protiv prvog favorita za osvajanje titule evropskog prvaka.

Šalke je prošlu sezonu proveo u "cvajti" odakle se ekspresno vratio u najjači rang Nemačkog fudbala gde je glavni cilj opstanak u društvu u kom po veličini kluba apsolutno pripadaju. U prošlom kolu su zabeležili prvi trijumf u novoj sezoni kada su na svom stadionu savladali Bohum rezultatom 3:1.

Nakon odigranih šest kola ekipa iz Gelzenkirhena se nalazi na poziciji broj 13 sa osvojenih šest bodova i gol razlikom 8:13 za koju je najviše zaslužan poraz od Union Berlina na domaćem terenu od 1:6.

Ova dva grada se nalaze na svega 30km jedan od drugog i mečevi ova dva tima uvek donose posebnu atmosferu i neizvesnost. Šalke je pre dve sezone imao očajnu sezonu i ispao je u "cvajtu" a tada su i odigrana poslednja dva meča ova dva rivala na kojima je Dortmund slavio sa 3:0 i 4:0.

"Milioneri" su i na ovom meču veliki favoriti ali verujemo da će Šalke ipak pružiti malo jači otpor nego što je to bio slučaj pre dve sezone. Zanimljivo je da Šalke na poslednja četiri derbija nije uspeo da postigne ni gol.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,41)

VREDI PROBATI: 1&GG (kvota 2,55)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda