SPEKTAKL U HRVATSKOJ: Najveći rivali u borbi za Superkup

Novosti online

09. 07. 2022. u 08:32

DINAMO i Hajduk na "Maksimiru" otvaraju novu sezonu.

СПЕКТАКЛ У ХРВАТСКОЈ: Највећи ривали у борби за Суперкуп

FOTO: EPA

Nakon tri godine ponovno će se u hrvatskom klupskom fudbalu odigrati Superkup. Ove subote od 20 časova na "Maksimiru" će Dinamo ugostiti Hajduk, šampion protiv osvajača Kupa u borbi za prvi trofej nove sezone.

Zbog raznoraznih razloga, nije se ustalio običaj da se sedam dana pre početka svake sezone HNL-a održava Superkup. U situacijama kada neko osvoji duplu krunu, i prvenstvo i Kup, Pomenuta utakmica se automatski ne bi odigrala, ali nisu to bile jedine "prepreke" zbog kojih nije bilo meča za ovaj trofej.

Nekad je problem bio u nedostatku volje, kao 1999. godine kada je Kroacija bila prvak, a Osijek pobednik Kupa, ili godinu kasnije kada je titulu uzeo Dinamo, a Kup Hajduk.

Pandemija koronavirusa uticala je na neodigravanje jednog Superkupa, reč je o susretu između Dinama i Rijeke koji se trebao odigrati u leto 2020., ali je odložen u nekoliko navrata i do danas nije odigran.

Poslednji put kad je prestižni meč odigran bila je 2019. godina, a Dinamo je na "Maksimiru" sa 1:0 svladao Rijeku i uzeo trofej.

Inače, prva tri Superkupa u samostalnoj Hrvatskoj osvojio je Hajduk. Splićani su 1992. kao prvaci pobedili ondašnjeg osvajača Kupa Inter Zaprešić, da bi godinu potom podigli pehar zahvaljujući spektakularnom okršaju sa Kroacijom na "Maksimiru" koji je završen 4:4. Igralo se tada na dve utakmice i u drugoj je na "Poljudu" bilo 0:0, zbog pravila gola u gostima "bili" su na kraju slavili.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u Superkup sudaru najvećih hrvatskih klubova 1994. godine. Hajduk prvak i Kroacija osvajač Kupa ostvarili su pobede od po 1:0 na svojim stadionima pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca gde su više znanja, koncentracije i sreće imali Splićani, slavivši sa 4:3.

Jedina godina kad Superkup nije osvojio ni Hajduk ni Dinamo bila je 2014. kada je trofej otišao u ruke Rijeke. Dinamo se složio da se igra na "Kantridi" na jednu utakmicu, a Riječani su slavili rezultatom 2:1.

"Modri" su dominanta sila u Hrvatskoj, favoriti su na svakom meču. Tako će biti i večeras iako je na drugoj strani najveći rival.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,90)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024