Pobeda je imperativ za “orlove” protiv “sklepane” Švedske!

Novosti online

09. 06. 2022. u 09:59 >> 15:15

VEČERAS od 20.45 naša nacionalna selekcija gostovaće na "Frends areni" u Solni u okviru trećeg kola Lige nacija.

Победа је императив за “орлове” против “склепане” Шведске!

FOTO: M. Vukadinović

Kada se pomene Švedska prva asocijacija u ovom veku je Zlatan Ibrahimović. Ma koliko se trudili da to ne priznaju, "tri krune" su bile šou jednog čoveka.

Kako je to funkcionisalo teško je reći, nisu napravili ništa značajno, Ibra je kroz redove krivio kvalitet saigrača, oni njegovu želju za samoisticanjem.

Istina je da su pre nekoliko godina stariji igrači bili protiv njegovog povratka u reprezentaciju, ali ne postoji selektor koji bi se odrekao Zlatana. Sa druge strane, povrede su fudbalera Milana sprečile da u većoj meri pomogne u poznim godinama pa ga neće biti u timu protiv Srbije, kao ni u čitavoj reprezentativnoj akciji. Reprezentacija je, pošto su završili kao drugi u grupi, očekivano iza Španaca, stigla do finala baraža, ali su izgubili u Poljskoj. Svakako neuspeh, mada nije bilo lako, tim pre što su morali da igraju protiv Čeha i to produžetke, dok je Poljska bez borbe dobila Rusiju i mnogo odmornija ušla u odlučujući meč.

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, naš današnji rival je igrao četvrtfinale pre četiri godine u Rusiji, bili su na svakom EP od 2000. godine, prošlog leta su prošli grupu, bili ispred Španaca, a onda su primili gol u 121. minutu i ispali od Ukrajine.

To je bio težak udarac, tim pre što imaju dobar tim, izvršili su bez mnogo buke smenu generacija, doduše, protiv Srbije će biti oslabljeni, bez Lindelefa i suspendovanih Krafta i što je najvažnije odličnog Dejana Kuluševskog. Sećate se da se povukao Markus Berg, imaju fantastičnog Isaka iz Sosijedada, ali ostali napadači nisu tog kvaliteta. U timu je i mlađani Elanga iz Junajteda koga je Ragnik gurnuo u vatru, a Srbija verovatno najviše treba da se plaši sjajnog Forsberga, veziste Red Bul Lajpciga koji se nadavao golova. Odbrana je naša šansa, osim levog beka Augustinsona iz Sevilje, ostali defanzivci su znatno slabijeg kvaliteta.

Ono što treba reći o selekciji koju već šest godina predvodi iskusni Jane Anderson koji se svuda sem u Ergriteu dugo zadržavao (Halmšta i Norčeping) je da su promenili stil. Videlo se i protiv Norvežana da ne ide lako sa novim igračima u odbrani. Oni su dobili Slovence na startu, ali to nije neko merilo.

Zanimljivo da je selektor Anderson izvršio transformaciju vodeći se činjenicom da ima kvalitetniji napred, pa su od disciplinovane ekipe koja je čekala kontru, počeli da igraju proaktivnije, da insistiraju na posedu i da se nadigravaju. Ali to je uvek nevolja sa Skandinavcima, otpalo je mnogo igrača za koje nemaju zamenu, neki su manje igrali kao veteran Grankvist, nije baš da bez Sebe Larsona, pa i Svesona koji su se povukli možete da diktirate ritam. Izbori selektora su žestoko napadani u Švedskoj posle EP, tim koji će istrčati u četvrtak uveče protiv Srbije nije ni blizu onoga što su zamišljali, pa ni poraz od Norvežana nije neočekivan.

Doduše, ne sme da nas zavede, jer kada igraju komšije, tu je baš sve moguće, desetak godina Šveđani nisu pobedili Norvežane, iako su imali neuporedivo jači tim. U stvari, njima pomenuta reprezentacija nikako ne leži.

Videćemo šta će Anderson smisliti, ali ono što je sigurno je da ne može sa ovom ekipom da napadne Srbiju. Verovatno će tražiti kontru preko Isaka, podebljati bokove i vratiti tim na fabrička podešavanja, 4-4-2 sa borbenim veznim redom i traženjem duela.

Srbija je mnogo kvalitetnija, ali sigurno da se to može reći i za odnos "orlova" i Norveške pa smo izgubili. Tačno je, nezasluženo, ali svejedno, Holand i kompanija se šepure na vrhu tabele sa maksimalnim učinkom. Ako ne dobijemo na "Frends areni" u Stokholmu, a Norvežani savladaju kod kuće slabe Slovence, čini se da o prvom mestu i plasmanu u elitnu grupu Lige nacija možemo samo da sanjamo.

I selektor Stojković ima svojih problema, Vlahović nije ni došao, Mitrović je suspendovan, pa će oči biti uprte u Luku Jovića. Igraće verovatno Tadić i Milinković Savić nešto ofanzivnije, a potrebni su nam prodorni bokovi, što verovatno znači novu šansu za Živkovića i u nekom trenutku za Radonjića.

FOTO: M. Vukadinović

Srbija je odigrala dve prijateljske utakmice sa Švedskom, tome ima više od deset godina, ne znače ništa. Sa skandinavskim timovima uglavnom igramo dobro u gostima, a i pored svega rečenog teško je verovati da će se domaćin samo braniti. I oni, su, kao i "orlovi" dobili Slovence, izgubili od Norvežana, samo ih pobeda ostavlja u trci.

Ipak, po nama, Srbija mora da iskoristi činjenicu da je ovo sklepani tim Šveđana, da bez Kuluševskog teško da i Isak može da dobije veći prostor u napadu. Naši štoperi znaju kakva opasnost preti od napadača Sosijedada, a sa druge strane, ni Elanga, ako bude počeo, nije nepoznat i njemu je brzina veliki kvalitet.

Mi smo navikli da rešava Mitrović, ali ovakve utakmice se dobijaju pametnom igrom, ne smeju Šveđani da nas uvuku u trku, ni u neku bitku i nervozu na sredini. Srbija je ta koja se pita, ako nađemo deo onoga što smo pokazali u kvalifikacijama za Katar, čini se da bismo mogli da dobijemo bez problema.

Naše opklade su:

1704 Švedska - Srbija 2 (2.80)

1704 Švedska - Srbija 2+ golovi dp 2.50

1704 Sergej Milinković Savić strelac 4.70

Osim ovih kvota, AdmiralBet je pripremio specijal, možete ovde da pogledate koje su opklade moguće, ali dobro izgleda:

97186 Luka Jović daje gol, Srbija ne gubi (kvota 4.00)

97189 Dušan Tadić asistira za gol, Srbija pobeđuje (4.50)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati