ARGENTINA I HRVATSKA U BORBI ZA FINALE: Mogu li Marokanci ispisati istoriju afričkog fudbala?

TIP redakcija

09. 12. 2022. u 23:44 >> 23:44

SUBOTA je rezervisana za sudar jedinog afričkog predstavnika Maroka i Portugalije (16.00), dok će se poslednji polufinalista znati nakon što se završi evropski fudbalski blokbaster između Engleske i Francuske koji počinje od 20.00 sati.

АРГЕНТИНА И ХРВАТСКА У БОРБИ ЗА ФИНАЛЕ: Могу ли Мароканци исписати историју афричког фудбала?

FOTO: Tanjug/AP

MAROKO - PORTUGALIJA

Uvek se pojavi poneki neočekivani putnik u samoj završnici svakog Mundijala, a ovog puta ta uloga je pripala Maroku. Čast Afrike će braniti selekcija koja je oduševila svet igrama protiv Belgije, Hrvatske i Kanade, da bi u osmini finala posle boljeg izvođenja penala izbacila favorizovanu Španiju. Ujedno je posle Kameruna (1990) Senegala (2002) i Gane (2010) postala četvrta reprezentacija sa “crnog kontinenta” koja je obezbedila plasman među osam najboljih. Za dalje ispisivanje istorije će morati da preskoči Portugaliju koja je u četvtfinale ušla demoliravši Švajcarsku 6:1. Mada prva zvezda “navigatora”, Kristijano Ronaldo nije više toliki faktor i čini se da pravi veću štetu nego korist timu, nema nikakve sumnje da bi planeta želela da se u finalu najvećeg sportskog takmičenja nađu dva igrača koja su obeležila jednu eru. Svi prizivaju finalni obračun Mesija i Ronalda, na njihovom poslednjem reprezentativnom takmičenju koji bi i dao konačni odgovor na pitanje - kome ide titula najvećeg svih vremena u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Do tog željenog obračuna, obojica moraju da preskoče po dve prepreke.

MEĐUSOBNI OKRŠAJI:

Portugalija – Maroko

Grupna faza 2018. 1:0

Grupna faza 1986. 1:3

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 1,70)

ENGLESKA – FRANCUSKA 

Autoritativno su obe selekcije stigle do četvrtfinala. Francuzi su kao branioci trona razbili Poljsku (3:1), dok su pre toga u utakmicama grupe isto učinili i sa Australijom (4:1) i Danskom (2:1) uz neprimetni kiks od Tunisa (0:1). Englezi, koji takođe iza sebe imaju period uspeha (četvrti na svetu, drugi u Evropi), žele da posle 1966. ponovo postanu najveća fudbalska snaga na planeti. Imaju resurse za to, ali preko letećeg Kilijana Mbapea i galaktičkih “galskih petlova”, to će biti teško poput deset Herkulovih zadataka. Ne i nemoguće, jer postoji neki opšteprihvaćeni utisak da je atmosfera u timu Gereta Sautgejta najpozitivnija na šampionatu. Stali su uz reprezentativnog druga Rahima Sterlinga kada je ovaj naprasno morao da napusti Katar zbog porodičnih problema. Pritom, Hari Kejn se maksimalno podredio kolektivu, a mladi “lavovi” poput Belingema, Fodena, Rašforda i Sake igraju kao navijeni. Završili su posao sa Senegalom za pola sata (3:0) i tako bez previše zamora stigli pred najteži ispit.

MEĐUSOBNI OKRŠAJI:

Engleska - Francuska

Grupna faza 1966. 2:0

Grupna faza 1982. 3:1

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina