MEČ SEZONE NA OSTRVU: Derbi za prestiž i titulu

MANČESTER siti na stadionu „Etihad“ u nedelju od 17:30 dočekuje prvog pratioca Liverpul.

МЕЧ СЕЗОНЕ НА ОСТРВУ: Дерби за престиж и титулу

EPA

- „Redsi“su  u seriji od 10 uzastopnih pobeda u Premijer ligi

- Na zadnjih 10 utakmica ova dva tima, osam puta GG, 3+ u sedam navrata

Šampionska trka u Engleskoj dostiže tačku ključanja. Dve ponajbolje ekipe u Evropi, Mančester siti i Liverpul, žestoko se bore za naslov prvaka Premijer lige. Do kraja takmičenja, “redsima” i “građanima” je preostalo osam duela, a jedan od presudnih za konačan rasplet trke na Ostrvu mogao bi da bude njihov međusobni sudar koji se igra u nedelju u Mančesteru od 17.30.

Siti je na bod ispred Liverpula, logika nalaže da na “Etihadu” mogu da igraju i na remi protiv najvećeg rivala za titulu, ali imajući u vidu na to kako četa Pepa Gvardiole pleše po zelenom pravougaoniku, takvo opredeljenje na domaćem terenu je manje izvesno.

FOTO: AP

Isto se očekuje i od “redsa” Jirgena Klopa, napad punom parom, pa šta bude. Navikli su ljubitelji fudbala na dominaciju ova dva tima, ni aktuelna sezona nije propustila da priredi novi spektakl u kojem će odlučivati verovatno milimetri u šampiosnkoj trci. Baš kao što je to bio slučaj u sezoni 2018/2019 kada je u derbiju između ova dva tima udarac Sadija Manea ostao “kratak” 11,7 milimetara. Toliko je lopti nedostajalo da pređe gol-liniju, ali nije, pa je na kraju Siti uspeo da preokrene i stigne do titule.

Oba tima su slavila u četvrtfinalnim mečevima Lige šampiona, “redsi” su bili bolji od Benfike (3:1), dok su “građani” savladali Atletiko Madrid (1:0), pa su i jedni i drugi imali vremena da svu pažnju posvete predstojećem sudaru.

Kada je u pitanju tradicija, ona je na strani Liverpula, pošto je gigant iz grada Bitlsa u ligaškim duelima slavio 80 puta, Siti je bio bolji u 45 navrata, a 44 meča završena su nerešnim ishodom. Veliko rivalstvo stvorilo se dolaskom Pepa Gvardiole u Mančester siti 2016, a protiv Klopovog tima odigrao je 11 premijerligaških duela i ima četiri pobede uz tri remija. Kladiocima može da bude zanimljiv podatak da je u poslednjih 10 duela Sitija i Liverpula u svim takmičenjima osam puta padao gol na obe strane, a igra tri plus je u sedam navrata mogla da se zaokruži. “Redsi” su u strašnoj formi, što se tiče Premijer lige, vezali su deset uzastopnih trijumfa, dok je Siti igrao promenljivo. Bilo je tu remija sa Sautemptonom (1:1) i Kristal Palasom (0:0), poraza od Totenhema (3:2) kojima se niko nije nadao i koji su glavni razlog što je Klopova četa uspela da otopi prednost koju su “građani” stvorili tokom jesenjeg dela prvenstva.

FOTO: Tanjug/AP

Međutim, daleko od toga da će ovaj predstojeći duel totalno iskristalisati sliku o budućem prvaku. Uticaće znatno, ali posle toga i jednima i drugima predstoji još sedam duela. Pogledom na raspored, čini se da bi Siti pobedom uspeo napravi možda i ključni korak ka odbrani trofeja, pošto do kraja takmičenja neće više igrati ni sa jednom ekipom koja se trenutno nalazi na pozicijama koje vode u Ligu šampiona. Od potencijalnih mina, “građani” imaju Vest Hem i Aston Vilu u poslednje dve runde, dok su protiv ostalih protivnika izraziti favoriti. Za Liverpul je situacija znatno drugačija. Odmah posle sudara sa liderom, u prvenstvu im sledi okršaj sa drugim mančesterskim timom, Junajtedom, kojeg je u prethodna dva okršaja ubedljivo savladao (5:0, 4:2). Od ekipa iz vrha, “redsi” imaju okršaj i sa zahuktalim Totenhemom, a vredno je napomenuti da obe ekipe i dalje imaju šanse za trofej u Ligi šampiona, a zanimljivo je i da će se 16. aprila ova dva tima sastati i u polufinalu FA kupa. Što se tiče bukmejkera, oni trenutno vide Siti kao favorita za titulu, pošto za takav ishod nude kvotu 1,45 dok je na Liverpul 2,73.

RASPORED DO KRAJA PREMIJER LIGE:

LIVERPUL

Mančester s. 10. 4. (G)

M. Junajted 19. 4. (D)

Everton 24. 4. (D)

Njukasl 30. 4. (G)

Totenhem 7. 5. (D)

A. Vila 10. 5. (G)

Sautempton 15. 5. (G)

Vulvs 22. 5. (D)

MANČESTESR SITI

Liverpul 10. 4. (D)

Brajton 20. 4. (D)

Votford 23. 4. (D)

Lids 30. 4. (G)

Njukasl 8. 5. (D)

Vest Hem 15. 5. (G)

A. Vila 22. 5. (D)

* I dalje nije poznat datum odloženog meča sa Vulvsima.

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)