GRAD OTVORIO VRATA ZA BRODOVE I TURISTE: U Novom Sadu otvoren obnovljen putnički terminal

Z. GRUMIĆ

23. 05. 2021. u 15:30

OTVARANjU rekonstruisanog rečnog putničkog terminala u Novom Sadu, u čiju je obnovu renomirana svetska Kompanija „Di-Pi Vrld“ (DP World) uložila skoro 500.000 evra, prisustvovali su danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Miloš Vučević i Klaudio Negreanu, generalni direktor “Di-Pi Vrlod Srbija“.

ГРАД ОТВОРИО ВРАТА ЗА БРОДОВЕ И ТУРИСТЕ: У Новом Саду отворен обновљен путнички терминал

Foto: Grad Novi Sad

Jedan od najvećih svetskih lučkih operatera, u čijem vlasništvu je Luka Novi Sad, počeo je rekonstrukciju putničkog terminala na Keju žrtava racije pre oko dva meseca i tu modernizovanu mini luku opremio mnogobrojnim sadržajima neophodnim za prihvat svih vrsta brodova.

- „Di-Pi Vrld“ je pravi primer privatnog investitora, kakvog želimo u Srbiji. Tek ćemo da vidimo, kada za mesec dana krenu radovi na teretnom delu luke, vredni 35 miliona evra. Novi Sad će biti centralno mesto za pretovar robe, što nam je svima na ponos – izjavio je ministar Momirović najavljujući nove investicije u Novom Sadu i Vojvodini.

Foto: Z. G.

U avgustu kreće gradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice a u bliskoj budućnosti Novo Sad će dobiti još dva mosta preko Dunava, što će doprineti ubrzanom razvoju grada.

I gradonačelnik Vučević je istakao veliki značaj ove i budućih investicija „Di-Pi Vrlda“, izrazivši nadu da će u Novom Sadu uskoro, kad se za to stvore odgovarajući epidemiološki uslovi, pristajati brodovi dovodeći u grad brojne turiste.

- Velika je stvar za celu Srbiju odluka “Di Pi Vrlda“ da investira ovde. Oni će u Novom Sadu uložiti 35 miliona evra, kako bi poboljšali kapacitet luke, da bi se više robe izvozilo i uvozilo preko našeg grada. To je društveno odgovorna kompanija koja podržava sportske klubove a želi i da bude partner u projektu Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Ta kompanija planira, kako je poručio njen direktor, da od novosadske luke stvori jedno od najvažnijih trgovinskih čvorišta na čitavom toku Dunava. - Luka će nas povezati sa Evropom i svetom, nudeći ogromne društveno iekonomske koristi.

Zvanice su u novi pristan na novosadskom keju stigle brodom „Albatros“, koji je bio prvo zvanično plovilo koje je pristalo na rekonstruisani putnički terminal. To je brod-pušer iz flote “Di-Pi Vrlda“ koji brzo, bezbedno i efikasno dovodi i odvodi barže za utovar i istovar robe u luci Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK