"LOMONOSOV" ZA SRPSKE STUDENTE: "Otvorena vrata" najstarijeg i najvećeg ruskog univerziteta

B.B.

18. 05. 2021. u 15:48

BUDUĆI brucoši i studenti u Srbiji, imaće priliku "prošetaju" fakultetima i upoznaju se sauslovima upisa i školovanja na jednom od najpoznatijih univerziteta u svetu. Moskovski državni univerzitet "Lomonosov" će, 23. maja održati virtuelni "Dan otvorenih vrata" za strane studente, putem linka https://openday.msu.ru/en, na ruskom i engleskom jeziku.

ЛОМОНОСОВ ЗА СРПСКЕ СТУДЕНТЕ: Отворена врата најстаријег и највећег руског универзитета

Univerzitet "Lomonsov"

Univerzitet "Lomonosov" je najveći i najstariji u Rusiji, osnovan 1755. godine, a u svom sastavu ima 41 fakultet. Kampus Moskovskog univerziteta proteže se na oko milion metara kvadratnih, na kojem se nalazi oko hiljadu zgrada i pratećih struktura - kuhinja, sportskih dvorana... Glavnu zgradu je dizajnirao arhitekta Lev Vladimirovič Rudnjev, da bi Staljin kasnije naredio izgradnju još sedam velikih višespratnih kula oko grada, nazvanih sedam sestara.

Centralna kula ima čak 36 spratova i visoka je 240 metara, što iznosi 30 kilometara hodnika i 5.000 soba. U centralnoj kuli, osim studentskih soba, nalazi se i velika koncertna sala, pozorište, muzej, kao i razne administrativne službe. Zvezda na vrhu kule teška čitavih 12 tona, a fasade su ukrašene džinovskim satovima, barometrima i termometrima, statuama, rezbarenim motivima pšenice, sovjetskim grbovima.

Biblioteka Univerziteta Lomonosov, koja nosi ime po čuvenom književniku Maksimu Gorkom, druga je po veličini u celoj Rusiji, sa fondom većim od devet miliona knjiga, od kojih je dva miliona na stranim jezicima, sa prosečnim brojem od 55.000 čitalaca koji iznajme oko 5,5 miliona knjiga godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada