VODOVOD IM PUNI POTOK, A SLAVINE - SUVE: Žitelji Lozovika nedaleko od Jagodine dve godine ne mogu da reše problem snabdevanja

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 05. 2021. u 08:25

ŽITELjI Lozovika od 2019, kada je kragujevačka firma prilikom izrade puta radi lakše eksploatacije drva iz manastirske šume pokidala dovodno crevo na seoskoj mreži, kubure s pijaćom vodom.

ВОДОВОД ИМ ПУНИ ПОТОК, А СЛАВИНЕ - СУВЕ: Житељи Лозовика недалеко од Јагодине две године не могу да реше проблем снабдевања

Marina Blagojević / Foto Z. Gligorijević

Odeljenje vodne inspekcije Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede i šumarstva je u zapisniku konstatovalo da je oštećena drenažna mreža koja ide od kaptaže 2, do kaptaže 1, pa jarak između kaptaže i puta puni vodom, a zasečeni teren obrušava od vlage. Istovremeno, Mesnoj zajednici je naloženo da pribavi dozovolu za vodu.

- Predsednik Skupštine grada u Jagodini Dragan Marković Palma je JP "Standard" odmah naložio da sanira vodovod. Urađen je projekat, lokalna samouprava je pomenutoj firmi platila da uradi drenažu, ali sanacija nije dobro obavljena - ocenjuje Marina Blagojević iz Lozovika.

Miroslav Stojaković, član odbora za vodu javnog seoskog vodovoda i član komisije za ispitivanje vodosnabdevanja u MZ Lozovik, dodaje da im lokalna samouprava nije obezbedila dozvolu za vodu ni posle dve godine, iako su predali svu dokumentaciju i desetak puta se obraćali Skupštini grada.

- Bazen je kapaciteta 175 kubika, prečnika osam, a dubine 3,30 metara, ali dovod nije dobar, pa je količina vode prepolovljena. Dotok je bio pet i po, a sada samo tri centimetra na sat, pa kada se glavni rezervoar isprazni, ja zatvaram ventil i selo ostaje bez vode sve dok se ona ponovo ne akumulira - objašnjava Stojaković i dodaje da je dotrajala mreža izgrađena još 1965, mesnim samodoprinosom.

Posle nedavnog sastanka nadležnih u lokalnoj samoupravi, konstantovano je da meštani nekontrolisano troše pijaću vodu za navodnjavanje, pa je predloženo da se ograniči potrošnja po domaćinstvu. Pored toga, potrebno je "povezivanje sakupljenih voda iz kaptaža i drenažnih rovova u jedan cevovod preko prekidne šahte, koja će da anulira pritisak u postojećem cevovodu". Raspisan je i javni poziv za bušotinu u Jošaničkom Prnjavoru odakle će se Lozovičani snabdevati vodom...

DECA

- NAŠE domaćinstvo je sedmočlano, imamo troje dece, uključujući i bebu od godinu dana, pa je neverovatno da niko neće da reši problem, već zbog loše sanacije polovina vode odlazi u potok - kaže Milinka Dimitrijević.

Dejan i Ana Veljković, roditelji troje dece, od kojih je jedno s posebnim potrebama, po vodu idu na izvor, a veš peru "na ruke"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati