PITOMA LEPOTA BESNE KOBILE: Planinski raj juga Srbije, iza imena se krije legenda iz starina (FOTO)

J. S.

03. 05. 2021. u 12:03

PLANINSKA lepotica juga Srbije "Besna Kobila" pravi je raj za ljubitelje netaknute prirode, zdravog načina života i aktivnog odmora.

ПИТОМА ЛЕПОТА БЕСНЕ КОБИЛЕ: Планински рај југа Србије, иза имена се крије легенда из старина (ФОТО)

Foto: TO Vranje

Nalazi se na krajnjem jugu Srbije, 40 kilometara istočno od Vranja, u neposrednoj blizini međunarodnog autoputa E-75. U podnožju planine se nalazi i Vranjska banja poznata po lekovitim izvorima termalne vode.

Kombinacija čistog vazduha i netaknute prirode sa turističkom ponudom u povoju čine dobitnu kombinaciju za one koji žele da uživaju u planinskom suncu, miru i tišini daleko od gradske vreve.

Foto: TO Vranje

Već godinama unazad aktivno se radi na povećanju turističke ponude, ali sa druge strane turistički poslanici iz ovog kraja se trude da sačuvaju mir koji najviše prija turistima naročito onima koji dolaze na planinu van sezone skijanja.

Lekari kažu da boravak na planinskom vazduhu ima niz prednosti, kako u lečenju tako i u prevenciji. I sam planinski vazduh pogoduje naročito pacijentima sa anemijom, a sve češće se čuju mišljenja da je boravak na planinama dobar za oporavak post kovid pacijenata.

Foto: TO Vranje

Interesantno je da Besnu Kobilu karakteriše izuzetno biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom biLju i divljim plodovima. 

Priroda od koje zastaje dah magnet je za ljude kojima je potreban odmor koji krepi dušu i telo. Posebno bajkovit prizor  predstavljaju pašnjaci koji se pružaju na višim delovima planine i koji su idealna za šetnju u letnjim večerima. 

Meštani sela Kriva Feja u podnožju planine rado prepričavaju legendu po kojoj je njihovo selo, ali i planina dobila ime.

Foto: TO Vranje

Predanje kaže da su u davna vremena na ovoj bezimenoj planini stigli nomadi sa stadima zlatorunih ovaca, konja i goveda. Najlepša devojka među njima beše Feja. Volela je da se takmici sa momcima u jahanju, bacanju kamena s ramena, oranju, košenju trave pa i rvanju. Fejinu ljubimicu prekrasnu kobilu jednog dana ujeo je besan pas,on uzjaha pobesnelu kobilu i povede je ocu na lečenje, kobila zbaci tako da je povredila nogu za navek ostade kriva. Od tada je meštani prozvaše Kriva Feja. Kasnije je i selo podno planine dobilo to ime, a planinu krstiše kao Besnu Kobilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)