KACIGA GLAVU ČUVA: Akcija Auto moto saveza Srbije i Saveta za bezbednost saobraćaja Zrenjanina

B. Grujić

17. 04. 2021. u 17:07

AKCIJA Auto moto saveza Srbije "Kaciga glavu čuva", u okviru koje je realizovana obuka mladih vozača motocikala, svoj finalni čin imala je u Zrenjaninu, kada su novim motociklistima, podeljene zaštitne kacige, koje je obezbedio Savet za bezbednost saobraćaja Zrenjanina.

КАЦИГА ГЛАВУ ЧУВА: Акција Ауто мото савеза Србије и Савета за безбедност саобраћаја Зрењанина

foto: Grad Zrenjanin

- Podelili smo 20 kaciga, ali to nije sve, nastavićemo ovu akciju, koja ima edukativni karakter i pojačava svest o bezbednoj vožnji mladih učesnika u saobraćaju - istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, pored kojeg su se mladim motociklistima obratili i Goran Živković, načelnik Saobraćajne policije u Zrenjaninu, Mirko Pertović iz Saveta za bezbednost, kao i motociklisti Darko Todorov - Frajta i Miša Hromčik, govoreći im o bezbednosti u saobraćaju i važnosti kvalitetne opreme i ispravnosti motocikala.

foto: Grad Zrenjanin

Izneti su zanimljivi podaci da putnici na motorizovanim dvotočkašima čine oko 10 odsto poginulih, biciklisti 9, a od toga je 9 odsto dece biciklista. U 36 posto saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju dvotočkaši, vozač motornog vozila nije uočio dvotočkaša, a u 12 odsto slučajeva vozač dvotočkaša nije uočio drugo vozilo.

Podaci pokazuju i da polovinu od 1,2 miliona ukupno poginulih godišnje u saobraćaju u svetu čine pešaci i vozači bicikala i motocikala, pri čemu pešaci čine 22 odsto, motociklisti 23, a biciklisti 4 odsto. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024