ŠEĆERANA ČEKA NOVE INVESTITORE: Gradonačelnik Požarevca predstavio planove za nedavno kupljeno zemljište (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

12. 04. 2021. u 21:33

GRADONAČELNIK Saša Pavlović je javnosti predstavio detalje oko kupovine zemljišta Fabrike šećera u stečaju, jer ga je na takvu prezentaciju obavezala odluka Skupštine grada.

ШЕЋЕРАНА ЧЕКА НОВЕ ИНВЕСТИТОРЕ: Градоначелник Пожаревца представио планове за недавно купљено земљиште (ФОТО)

Foto: GU u Požarevcu

Ovom transakcijom, lokalna samouprava je postala vlasnik 14 hektara, po ceni od 69 miliona dinara, što je dvostruko manje od njegove procenjene vrednosti.

- Zemljište smo pribavili za 418 evra po aru, a već sada njegova vrednost iznosi čak 1.200 evra. Deo kruga Šećerane je u vlasništvu države i, u saradnji sa našim partnerima u Vladi Srbije, možemo formirati ozbiljnu industrijsku zonu, dovoljno veliku da tokom narednih nekoliko godina zadovolji potrebe Požarevca za otvaranjem novih proizvodnih pogona - napomenuo je gradonačelnik, ističući isplativost kupovine.

Grad u vlasništvu već ima deo Šećerane, jer je 2015, za 316 miliona, kupio 22 hektara zemljišta i 57.000 kvadrata objekata u kojima danas svoje poslovne prostore i pogone ima više preduzetnika.

- Sada možemo da oformimo još jednu industrijsku zonu, jer imamo mnogo zainteresovanih investitora. U blizini je i kompletna infrastruktura, a uskro će biti započeta i izgradnja nove trafostanice, te brze saobraćajnice - naglasio je Pavlović.

PLAN

UNUTAR kruga Šećerane, najveći deo parcela sada pripada lokalnoj samoupravi, a ostalo je u vlasništvu države i Fabrike šećera u stečaju. Tu su i neke privatne parcele, koje grad planira da kupi - ukoliko budu prodavane po povoljnoj ceni.

Kupovinom dodatnog zemljišta u krugu Šećerane, uz postojeću industrijsku zonu na devet hektara, stvoreni su uslovi za gradnju proizvodnih pogona novih investitora, ali ne samo velikih, već i vlasnika malih i srednjih preduzeća.

- Za novu industrijsku zonu, u kojoj se sada gradi fabrika kafe, uskoro očekujem još ugovora o prodaji zemljišta, a trenutno najveću zainteresovanost iskazuju lokalni privrednici koji bi da prošire poslovanje, ili premeste proizvodnju iz naseljenih delova Požarevca - zaključio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Inače, na mapi Severnog bloka industrijske zone je obeleženo ukupno 11 parcela za koje su investitori pokazali interesovanje. Iako ih nije imenovao, prvi čovek Požarevca je napomenuo da rade u oblasti obrade metala, IT sektoru, proizvodnji mašina, izradi obuće i uslužnim delatnostima.

Foto: GU u Požarevcu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA MENJA TRASE: Autobusi u Sremskoj Kamenici saobraćaće novim pravcima