LELIĆ ZAUVEK SPOJIO NIKOLAJA I JUSTINA: Dve važne bogomolje u valjevskom kraju

V. Mitrić

03. 04. 2021. u 09:31

RETKE su, u svetu, svetinje koje su skoro jedna do druge, a obe su najneposrednije vezane za svece, koji su im, za života, dali duhovnu snagu, dodatnu lepotu, omiljenost među ljudima, bogougodnost i svetost kao što su manastiri Ćelije i Lelić u istoimenom selu iznad Valjeva, pa zato se, s razlogom, nazivaju među vernicima, „svetinje nad svetinjama“.

ЛЕЛИЋ ЗАУВЕК СПОЈИО НИКОЛАЈА И ЈУСТИНА: Две важне богомоље у ваљевском крају

Foto: V. Mitrić

Mnogi vernici veruju da između njih, ali i ostalih valjevskih svetinja, postoje „neraskidivi duhovni mostovi“.A, miris tamjana iz jedne i druge bogomolje često se, zaista, izmešaju da ih ovdašnji vernici i težaci, i česti gosti, poznaju koji je odakle.

- Velika je sreća doći i celivati mošti velikog, svetog vladike Nikolaja Velimirovića, čeda Lelića, gde je podigao i ovaj divni hram, čoveka koji je, još je to slavni Mihailo Pupun, govorio, „najveće čedo koje je rodila srpska majka, posle Svetoga Save“ - kaže osamdesetšestogodišnja Marina Mitić iz Runjana, kod Loznice, koje je došla da poseti ovu bogomolju, da celiva svete mošti i da se pomoli Bogu za svoje žive i mrtve. – U ovakvoj prirodnoj lepoti nije čudo što su rođeni tako veliki umovi poput vladike Nikolaja i što je duhovno delovao i stvarao sveti otac Justin, poznat kao Ava Ćelijski(dr Justin Popović).

Foto: V. Mitrić

Bogomolja je u punom sjaju. Privode se kraju radivi na izgradnji prelepog letnjeg oltara. Zidine manastorske su islikane ikonam 12 apostova, a us redini je ikona vaskrsenja Hristovog.Vaskrsenje ove bogomolje, ui praviom smislu, počelo je pre nepune dve decenije kada je u nju stigao arhimadrit Avakum (Đukanović) iz Manastira Tronoša, kod Loznice, gde ga je narod obožavao.Ovaj divni čovek, iguman i duhovnik, koji je preporodio svetinju upokojio se, pre tri godine, baš na Vaskrs. Zanimljivo je da je, posle ručka, u kameru ležeći u postelji govorio o vaskrsenju Hristovom, lepo zaspao i više se nije probudio.

Foto: V. Mitrić

Otac Georgije, njegovo duhovno čedo, je u pravom smisli, po ljubavi prema rodu i Bogu, domaćinskom radu i pažnji prema ljudima.Nastavio delo staroga oca Avakuma sa kojim je delao na „njivi Gospodnjoj“ još, kao dečak, u Manastiru Tronoša.

Foto: V. Mitrić

A, mati Glikerije, i sestrinstvo, uspele se da ispoštuju zavet oca Justina Popović, svog višegodišnjeg duhovnika.Izgradile su crkvu sa tri oltara, po projektu Peđe Ristića, od novca koji je prikupljen prodajom knjiga oca Ave, kako je baš on želeo.Nova crkva, uz stara očuvana i negovana zdanja, zelenilo, travnjaci, molitive i druge lepote čine ovu svetinju dostojnom i oca Justina, i vladike Nikolaja i svih njenih duhovnika od kojih se, nikad i ničin, ne odriču...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije