"GPS" ZA BELOGLAVOG SUPA: "Ekstremni" pomaže u otkrivanju trovanja

B.B.

26. 03. 2021. u 14:26

BELOGLAVI sup "Ekstremni" ubuduće će pomagati u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu.

ГПС ЗА БЕЛОГЛАВОГ СУПА: Екстремни помаже у откривању тровања

Foto Rezervat "Uvac"

U okviru projekta "BalkanDetox LIFE", on je dobio GPS uređaj koji će omogućiti projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, ali i otkloni opasnost za dalja trovanja, na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Tim iz Fonda za divlju floru i faunu (FVFF), dao mu je ime zbog vrlo agresivnog ponašanja pri hvatanju. Planovi projektnog tima su da obeleže nekoliko beloglavih supova u klisuri Kresne, jer mnoge ptice, iz Hrvatske, Srbije i Republike Severne Makedonije, upravo ovu klisuru koriste kao mesto gde provode zimu.

- Kada telesna temperatura ptice padne ili je dugo nepokretna pretpostavlja se da nešto nije u redu - navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - GPS uređaji upozoravaju da nešto nije u redu sa pticom, omogućavajuči brzu proveru na terenu, što često pomaže u spašavanju lešinara i drugih divljih životinja. Ukoliko su lešinari otrovani, može se pokrenuti istraga.

Za dobre rezultate neophodno je da, u svakoj koloniji beloglavih supova mora biti označeno najmanje pet ptica. U okviru projetka će biti obezbeđeno GPS uređaje za 25 beloglavih supova. Projekat ima za cilj da izradi aplikaciju koja će sadržati podatke o kretanjima lešinara opremljenim GPS uređajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina