NIJE HTEO DA IM PADNE ŽIV U RUKE: Počast heroju Životi Đuriću - Bista pilotu poginulom tokom NATO bombardovanja

Z. RAŠIĆ

25. 03. 2021. u 22:28

U DAVIDOVCU kod Paraćina je svečano otkriven spomenik, bista potpukovnika Živote Đurića (1963), pilota i komandanta 241. lovačko-bombarderske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, koji je poginuo 25. marta na borbenom zadatku tokom NATO agresije 1999. godine.

НИЈЕ ХТЕО ДА ИМ ПАДНЕ ЖИВ У РУКЕ:  Почаст хероју Животи Ђурићу - Биста пилоту погинулом током НАТО бомбардовања

Foto D. M.

Junak rodom iz Davidovca već ima spomen-obeležje u krugu sportskog aerodroma u tom selu, a sada mu je podignut i spomenik u centru tog mesta na inicijativu brojnih meštana i porodice.

Đurićeva rodna kuća nalazi se stotinak metara od aerodroma, čime je i bio motivisan da završi u Mostaru Vojnu vazduhoplovnu školu, a zatim Akademiju u Zemuniku kod Zadra i u Podgorici.

U vreme NATO agresije bio je komandat "tigrova", eskadrile ratnih aviona, jedinice čija je baza bila na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva.

Đurić je poleteo na zadatak 25. marta i na području Glogovca na KiM uništio bazu OVK, kada je pogođen sa zemlje, a zatim se, po pretpostavci njegovih saboraca - pilota iz eskadrile, namerno srušio na položaj terorista kako im ne bi pao živ u ruke.

Postuhumno je unapređen u čin potpukovnika, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Ceremoniji u Davidovcu, osim predstavnika Opštine i vojske, prisustvovali su članovi porodice i brojni meštani, a govorili su herojev sin Aleksandar, komandant 98. vazduhoplovne brigade general Zoran Prodanović, narodni poslanik iz Paraćina Predrag Milošević i predsednica odbora za izgradnju spomenika Živka Milosavljević. Spomenik su otkrila deca potpukovnika Živote Đurića, Ana i Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu