IZABRANI POBEDNICI „STERIJINOG PERA“: Svečanost dodele nagrada izostala zbog epidemije

J. J. BALjAK

16. 02. 2021. u 12:41

TROČLANI žiri prvog književnog konkursa „Sterijino pero“ je među mnogobrojnim radovima, koje je poslalo preko 200 autora iz Srbije i inostranstva, odabrao najlepše pesme o grožđu, vinu i Vršcu.

ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ „СТЕРИЈИНОГ ПЕРА“: Свечаност доделе награда изостала због епидемије

Foto: J. J. BALjAK

U ciklusu „Grožđanik“ – pesme o grožđu i vinu – zlatno „Sterijino pero“ pripalo je Jovanu N. Bundalu iz Beograda za pesmu „Flaširana poezija“. Srebrno „Sterijino pero“ dobila je Ljiljana Terentić iz Smedereva za „Molitvu sa kule“, dok su bronzano ravnopravno podelili Vrščanka Verica Preda sa pesmom „Vinska dobrodošlica“ i Sveta Cakić iz Paraćina za „Dajte nam čašu“.

U ciklusu „Lepa varoš Vršac“ pobedničku pesmu „Vršačkog vinogorja ples“ napisao je Milko Stojković iz Smederevke Palanke. I njemu je pripalo zlatno „Sterijino pero“, dok je srebrno pripalo Stevanu Živkoviću iz Beograda za pesmu „Vršačka idila“.

I u ovoj kategoriji bronzano „Sterijino pero“ je ravnopravno podeljeno na dva autora i to iz Vršca – Slobodan Milinković je nagrađen za pesmu „Vršac u zagrljaju pesme“, a Jelica Stankov Stefanović za pesmu „Kad zadrhte umorne žice“.

Istovremeno, žiri je u oba ciklusa pohvalio još 32 pesme, koje će zajedno sa nagrađenim biti objavljene u prvom „Sterijinom zborniku“.

Svečana dodela nagrada biće organizovana, kada se za to budu stekli epidemiološki uslovi.

„Sterijino pero“ su, inače, osnovali Udruženje novinara Vršca, Televizija „Lav“ i nedeljnik „Vršačke vesti“ u čast najznamenitijeg Vrščanina Jovana Sterije Popovića. To je prva nagrada u Sterijinom rodnom gradu koja nosi njegovo ime.

S obzirom na to da u Novom Sadu postoji „Sterijino pozorje“, Vrščani su odlučili da njihova nagrada bude za najlepšu pesmu, jer je Sterija bio i vrstan poeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)