BRANA SPREČILA POTOP: Dramatična situacija na jugoistoku Srbije - bujica pretila da dođe do Niša (FOTO)

V. ĆIRIĆ

17. 01. 2021. u 13:15

BRANA na akumulaciji zavoj na Staroj planini, sprečila je katastofalne posledice tokom poplavnog talasa koji je proteklih dana zapljusnuo Pirotski okrug.

БРАНА СПРЕЧИЛА ПОТОП: Драматична ситуација на југоистоку Србије - бујица претила да дође до Ниша (ФОТО)

Foto V. Ćirić

Ovo je ocenio Goran Puzović, direktor Srbijavoda, prilikom obilaska Pirotskog okruga i sagledavanja posedica koje je za sobom ostavio poplavni talas.

- Od 9. do 12 . janara brana Zavojskog jezera zadržala je više od 22 miliona kubika bujice. U istom periodu nivo jezera iz kog se proizvodi struja porastao je za čitavih 5 metara. To znači, da je u ovom periodu nizvodno od brane prošlo 20 odsto manje vode nego što bi inače prošlo-kaže Puzović.

Prema njegovim rečima, bujice su zauzdale i druge manje brane, poput one na Brestovačkom jezeru, ali i u okolini Pirota. Puzović je konstatovao da je velikim poplavni talas naišao iz susedne Bugarske o čemu svedoči i činjenica da ni nastariji žitelji Dimitrovgrada ne pamte ovakvu bujicu u tako kratkom periodu.

Puzović je sa pirotskim gradonačelnikom Vladanom Vasićem i predsednicima okolnih opština obišao sva ugrožena mesta i konstatovao da će Srbijavode u narednom periodu, sa lokalnim vlastima u okrugu regulisati kritične tačke, kao što je most na Bistrici koji je u jednom momentu pretio da zaustavi bujicu Rasničke reke i Rogoza i nabujalu vodu vrati nazad ka kućama. Taj most je inače, delimično kumovao i poplavama 1988. godine.

Inače brana na Zavojskom jezeru je podugnuta pre tridesetak godina čime je zauzdana Visočica. Iz pomenute akumulacije , voda ide tunelom dužine desetak kilometara ispod obronaka Stare planine u turbije HE Pirot, gde se u dva agregata proizvodi vršna struja snage 80 kilovata. Osim za proizvodnju struje, njena namena je i zaustavljanje bujičnih talasa staroplaninskih reka:Topilnice, Jelovičke, Dojkinačke reke, Gostuške reke i drugih potoka sa leve i desene strane akumulacije, koji tokom obilnih padavina s jeseni i proleća postaju prave bujice i ruše sve pred sobom.

NAJDUBLjA AKUMULACIJA

VISINA brane ne Zavojskom jezeru je 96 metara, što je i najveća dubina. Brana je dugačka oko 200 metara, a zapremina akumulacije 170 miliona kubika vode. Dužina obala je oko 40 kilometara, a jedna od namena je u perspektivi i vodosnabdevanje Jugoistočne Srbije. Akumulacija ima optočni, ispustni i tunel za odvođenje vode do Pirota, tačnije do sela Beruilovac gde se proizvodi struja.

Zajedno sa Toplodolskom rekom u koju se uliva Visiočica i nizovodno prema Temskoj i Staničenju, gde se uliva u Nišavu, kao i danje prema Beloj Palanci, štete bi nesumnjivo bile daleko veće nego što su sada. Kompletan prostor oko obala pošumljen je zimzelenim drvećem kako bi se sprečila erpozija i sakupljanje taloga na dnu jezera.Prema nekim procenama u Crvenoj reci i Dolcu sve kuće bi do krova bile pod vodom i potpuno neupotrebljive, a verovatno bi bilo i ljudskih žrtava. Bujica kakva je viđena proteklikih dana, na ovom delu Stare planine sasvim sigurno bi ugrozila i Niš, da nije zauzdana na brani Zavojskog jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)