SLAVKOVICI TREBA DOM KULTURE: Nacionalni tim za preporod sela u poseti selu kod LJiga

B. Ca.

25. 09. 2020. u 19:48

MEŠTANI sela Slavkovica, zadruga "Rajac Slavkovica" i manastir Vavedenje ugostili su Milana Krkobabića ministra zaduženog za regionalni razvoj, pesnika Ljubivoja Ršumovića i prof. dr Milovana Mitrovića, potpredsednika Akademijskog odbora za selo SANU.

СЛАВКОВИЦИ ТРЕБА ДОМ КУЛТУРЕ: Национални тим за препород села у посети селу код Љига

Zadružni dom Slavkovica

Zaključili su da selo Slavkovica u opštini Ljig, bez zadružnog doma, doma kulture, mesta gde ljudi mogu da se sretnu i razgovaraju, preti da iščezne.

Prema Krkobabičevim rečima, Nacionalni program za preporod sela Srbije, čija izrada je završena, tretira sve aspekte života na selu - od egzistencijalnih, preko infrastrukturnih, kulture, sporta, pa sve do starih zanata i seoskog turizma. U sklopu ovog programa poseban deo posvećen je kulturi u selima, obnavljanju kulturnih sadržaja i očuvanju kulturne baštine naše zemlje u seoskim sredinama.

Selo Slavkovica ima novu zadrugu "Rajac Slavkovica" koja dobro posluje, a urađen je i namenski projekat za rekonstrukciju i proširenje starog zadružnog doma u multifunkcionalni objekat koji će moći da zadovolji sve potrebe meštana, od zdravstvenih do kulturnih.

Projekat obnove i proširenja ovog zdanja iz 1920. godine, koje su tada podigli zadrugari sopstvenim sredstvima, predviđa zdravstvenu ambulantu sa apotekom, sedište zadruge, kancelarije turističkog saveza, penzionerski klub, sportsko društvo i omladinski klub i višenamenski prostor.

- Novi dom kulture znači poziv ka rodoljublju jedne zemlje - rekao je Ršumović. - Zadružni dom objedinjuje mnogo delatnosti i ako radi i ima sadržaje i oni koji su otišli iz svog sela, dolaziće češće i poželeće da se vrate.

SARKOFAZI

Ovo selo pod Rajcem poznato je i po manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj su nađeni sarkofazi za koje se već četiri decenije veruje da su u njima sahranjeni Despot Đurađ Branković, despotica Irina i njihov sin Lazar. Dok se iz stranih laboratorija čeka DNK analiza kostiju iz kamenih sarkofaga, naučnici nastavljaju da istražuju ovaj lokalitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024