VAJARI JAČI I OD KORONE: Međunarodna umetnička kolonija u selu Tamnjanica na Suvoj planini (FOTO)

D. ALIHODžIĆ

19. 09. 2020. u 10:25

POSLE lanjske, prve međunarodne vajarske kolonije u selu Tamnjanica, umetnici su se i ove godine - uprkos svemu - okupili na obroncima Suve planine.

ВАЈАРИ ЈАЧИ И ОД КОРОНЕ: Међународна уметничка колонија у селу Тамњаница на Сувој планини (ФОТО)

Foto: D. Alihodžić

I, njihova najnovija dela od danas će biti dostupna i široj javnosti jer će figure od belog mermera biti postavljene u - poljima lavande.

Selektor ove hrabre umetničke družine je Petar Hranueli sa Brača, a u stvaranju lepote iz kamena su učestvovali još Jovana Tucović i Maja Obradović iz Beograda, Petar Ćujo iz Zagreba i Nikola Smilkov iz Severne Makedonije.

PROGRAM

 ORGANIZATOR ovog umetničkog okupljanja je udruženje nazvano "Pigmalion", čiji predsednik Gorazd Čuk kaže da će ove godine uspeti da organizuju samo tri kolonije, za razliku od prethodnih, kada ih je bilo i desetak. Fotografska je bila sredinom leta, u toku je vajarska, a oktobar će biti u znaku slikara...

Iako je leto u Nišu i okolini proteklo u znaku otkazivanja brojnih manifestacija koje imaju višegodišnju tradiciju, jer distanca i umetnost ne idu zajedno, Tamnjanica je - po svemu sudeći - izuzetak...

- Mi stvaramo na otvorenom, pod maskama koje su i inače sastavni deo naše opreme dok se umetnički izražavamo, nezavisno od aktuelnog virusa. Jer, klesanje kamena znači i mnogo prašine - objašnjava hrvatski vajar Petar Ćujo, koji je poziv da učestvuje u radu ove kolonije dobio početkom marta, kad je korona još bila samo "vest iz obližnje Italije".

I, kaže, odmah je odlučio da dođe. Nikada pre nije bio u Srbiji, a i umetnički izazov je bio preveliki - nešto što se ne propušta. Zato mu, veli, nije bilo teško ni da se testira i prođe svu potrebnu proceduru, samo da stigne do Niša i Suve planine.

Maja Obradović i Petar Hranueli/Foto: D. Alihodžić

- Tamnjanica je sama po sebi izolovana, sve se dešava u slobodnom prostoru, pa će čak i naša dela biti izložena u ovim prelepim poljima - oduševljen je Petar.

Petar Ćujo/Foto: D. Alihodžić

Istovremeno, Maja Obradović priznaje da je prelepo okruženje - ometa u radu. Kaže, ne može da odoli pogledu na zatalasane obronke koji seže i dalje, sve do Stare planine.

A, Nikola Smilkov je "povratnik", jer je on bio učesnik i prve vajarske kolonije, a ponovo je došao je su, kaže, kritike bile više nego pozitivne. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)