NOVO LICE NOVOG SADA: Šta nudi plan detaljnog urbanističkog uređenja dela priobalja Dunava

Z. GRUMIĆ

17. 09. 2020. u 11:01

PLAN detaljnog urbanističkog uređenja dela priobalja Dunava u Novom Sadu, već od prvih njegovih naznaka koje su "procurile" u javnost, izaziva veliku pažnju ali i polemiku koju su pokrenuli protivnici tog projekta, u prvom redu pojedini opozicioni političari u gradu.

НОВО ЛИЦЕ НОВОГ САДА: Шта нуди план детаљног урбанистичког уређења дела приобаља Дунава

Foto Z. Grumić

Tako učesnici tribine o "Novom Sadu na vodi", održane nedavno na otvorenom prostoru kod Brodogradilišta, smatraju da projekat kojim se predviđa izgradnja stambeno-poslovnih, turističkih i drugih objekata na toj i na lokacijama Šodrošu i Ribarskom ostrvu ugrožava taj prostor pre svega ekološki i ali i bezbednosno, zbog opasnosti od eventualnog izlivanja reke.

ŠUMA

POVRŠINE pod šumom na prostoru Kameničke ade biće povećane sa 24 na 38,6 hektara, što čini 61 odsto celokupne površine koju obuhvata Plan. Posebna pažnja posvetiće se očuvanju staništa ptica.

- Neće biti ništa urađeno u vezi sa priobaljem, bez saglasnosti svih faktora. Kako struka kaže, tako ćemo raditi jer želimo svi da sutra mirno spavamo - ponovio je svoj i ranije izrečeni stav, gradonačelnik Miloš Vučević u razgovoru sa novinarima, napominjući da taj urbanistički plan nije još urađen.

Gradski odbor Srpske napredne stranke reagujući na, kako je navedeno u saopštenju, niz neistina iznetih na tribini, objavio je detalje plana čijom će realizacijom, kako ističu u SNS, profitirati Novosađani i gosti grada, kao i država Srbija.

OPASNOST od poplava

JEDAN od učesnika tribine, potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, rekao je da bi pomeranje nasipa 500 metara u Dunav, kako bi se dobio dodatni prostor za gradnju, moglo da ugrozi od poplave obližnje delove grada.

- Na području brodogradilišta, koje predstavlja ruglo Srpske Atine i čini svega dva odsto ukupne površine tog dela priobalja, biće izgrađen stambeno-poslovni kompleks u okviru kojeg će biti i objekti turističko-poslovnih sadržaja otvoreni za posetioce, korisnike i stanare. Taj kompleks bio bi povezan sa šetalištem na nasipu i s druge strane sa Ribarskim ostrvom i Kameničkom adom. Predviđen je i sportski kompleks površine 7.200 kvadratnih metara, a na površini od 32.000 kvadrata u planu je uređeno šetalište i biciklistička staza, sa ozelenjenim i parterno uređenim prostorima.

Prostor oko sadašnjeg brodogradilišta treba da bude dostupan građanima tokom cele godine. Na Kameničkoj adi planirana je gradnja hotela sa kongresnim centrom, otvorenim i zatvorenim sportskim terenima, od kojih će mnogi biti u službi zdravstvenog turizma.
U planu su i nova veslačka staza za najveća svetska takmičenja, kao i plaža u tom području, a umesto zastarele, Novi Sad će konačno dobiti modernu marinu sa akvatorijem, površine 104.000 kvadratnih metara.

Naprednjaci poručuju da će se na taj način Novi Sad svrstati među gradove sa najmodernije uređenim priobaljem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)