PRAVE VINO - LIJU SUZE: U selu Međureč kod Jagodina saživeli se sa jedinstvenim spomenikom

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 07. 2020. u 06:12

KADA sam video spomenik vingradaru, baš sam se isplakao.

ПРАВЕ ВИНО - ЛИЈУ СУЗЕ: У селу Међуреч код Јагодина саживели се са јединственим спомеником

Foto Z.Gligorijević

Iako je prošlo godinu dana od kada je podignut, kad god prođem pored njega setim se kako sam sa dedom Radivojem, ocem Dragim i majkom Leposavom ručno prskao vinograd na bezmalo dve hektara i krenu mi suze. Jer, ginuli smo od posla i gazili blato do kolena, a meni je, kada sam počeo da odmenjujem majku, bilo samo 12 godina - veli Srba Stojanović (71), iz Međureča.

Ponosan je, pritom, na činjenicu da je njegova porodica 1966. podigla najveći vinograd i jedina imala mini-vinariju. Tada je ovde pod grožđem bilo čak 95 hektara, a od ukupno 120 domaćinstava, stotinu ih je imalo vinograde.
- Kada bi počela rezidba, sa svih strana je odzvanjao reski zvuk vinogradskih makaza. Tak-tak, tak-tak, a potom bi se zaorila pesma. Jer, jagodinski "Navip" je odmah isplaćivao novac za predato grožđe, pa se živelo dobro, a možda jednostavno i nismo znali za bolje. Ipak, postojalo je zajedništvo, iako je deda određivao šta će da se radi, kupi ili proda. Danas niko nikoga ne poštuje, a porodica i poljoprivreda su upropašćeni - ocenjuje Stojanović, i dodaje da pod vinovom lozom, koju sam održava, ima 25 ari, pa godišnje proizvede 360 boca belog vina.
Kaže i da vinograd nikada neće napustiti, makar hodao na štakama...
Inače, dok starosedeoci pod grožđem sada ukupno nemaju ni hektar, penzionisani policajac iz Jagodine Dragan Strugarević je, sa 5.000 čokota na hektaru, najveći vinogradar u selu. Godišnje proizvede 5.000 litara belog, crnog i roze vina.

IDEJA I REALIZACIJA

ZAMENIK predsednika Saveta mesne zajednice u Međureču Darko Miladinović kaže da je spomenik podignut na inicijativu lokalne samouprave u Jagodini, a da je za to najzaslužniji prvi čovek MZ u Glavincima Zoran Gligorijević.

Foto Z.Gligorijević

- Kada je pre tri godine tamo podignut Spomenik srpskom seljaku, i mi smo želeli da imamo neko jedinstveno obeležje u Srbiji, pa smo se odlučili za vinogradara, koji predstavlja tipičnog žitelja Međureča. Pritom, vingradarsku kantu koju drži je od betona izradio jagodinski vajar Ivan Marković - kaže Miladinović (na slici).

- Učestvovao sam u organizaciji podizanja spomenika, simbola ovog kraja pogodnog za vinovu lozu koju sunce greje od izlaska do zalaska, a pogoduje joj i ruža vetrova. To najbolje potvrđuje činjenica da su baš ovde, na oko 60 hektara, podignute dve vinarije koje su među samo pet sličnih u Srbiji, u kojima se na istoj parceli proizvode i grožđe, i vino - zaključuje Strugarević, koji smatra da je vinogradarstvo ponovo u ekspanziji, jer je vino sve traženije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)