Brus osvanuo oblepljen umrlicama: Od korone umro neustrašivi borac i junak Gorjan Jakovljević

S. Babović

07. 07. 2020. u 13:11

NIKADA nije pričao o tome, kao i svaki junak. Pričali su nam svedoci.Zadnjih dana marta 1999, NATO bombardovanje, a on pešadinac u rovu kod Merdara. ”Tomahavka” je grunula na svega par metara od njega. Izašao je iz rova, prašnjav. Ništa mu nisu mogli,naš Džigi je bio neustrašiv-svedoče prijatelji i saborci Gorjana Jakovljevića(58), junaka u ratu, heroja u miru. Bomba mu nije došla glave, ali jeste korona-virus, od čijih je posledica preminuo juče u Kliničkom centru Niš, boreći se za vazduh.

Брус освануо облепљен умрлицама: Од короне умро неустрашиви борац и јунак Горјан Јаковљевић

Foto: S. BABOVIĆ

- U ratu je bio od prvog do zadnjeg dana, od 24.marta do 15.juna,1999.godine,ali nije voleo da priča o tome, jer o ratu obično pričaju oni koji ga nisu iskusili-priča za “Novosti” Andreja Đorđević, Gorjanov prijatelj i član Udruženja boraca Brusa, čiji je predsednik bio pokojni Džigi.

Dejan Ivanović,član Udruženja koji je prošao sva ratišta u SFRJ, Gorjana je znao 30 godina. Delila ih je jedna ulica,a zbližilo iskustvo sa fronta.

- Uvek je bio ideolog, verovao je u više ciljeve-svedoči za “Novosti” Dejan Ivanović.-Da ga nema, niko u Brusu ne veruje. Sedeli smo na mojoj terasi 25.juna,pili kafu, sve je bilo u redu.Onda mi se prošle nedelje javlja prijatelj i kaže da je Džigi u Opštoj bolnici u Kruševcu, od srede. U subotu ga prebacuju za Niš. Kažu, ako izdrži nedelju i ponedeljak-biće dobro. Nije bilo. Nije preživeo.

Foto: S. BABOVIĆ

Tekst potpisa

Drugar Lunga Mirća jedva govori o Gorjanu u prošlom vremenu.


-On je humanitarac, bio je u stvari-govori nam Lunga Mirća.-Čovek od akcije, da okupi,organizuje, večiti pokretač. Umeo je da okupi ljude i da ih ujedini.Oživeo je davno zaboravljene akcije i manifestacije, pokušavao da organizuje i Dan ratnika. Glavni za deljenje paketića deci u vreme Božića.

Gorjan Jakovljević se rodio u Donjim Levićima kod Brusa. Nakon završenog školovanja u rodnom kraju, završio e i Saobraćajnu školu u Beogradu. Radio je u Brzeću, kao radnik obezbeđenja Parking servisa Beograd.Iza sebe je ostavio neutešnu suprugu Stoju, dve ponosne ćerke Jelenu i Oliveru, sestru Draganu sa njenom porodicom, brojne neutešne prijatelj i Brusjane, od kojih su mnogi zbog loše epidemiološke situacije u samoizolaciji ili već pozitivni na virus.

Foto: S. BABOVIĆ

Tekst potpisa

Sahrana Gorjana Jakovljevića biće obavljena danas od 13 sati po posebnoj kovid-protokolu na Gradskom groblju. Virus je učinio da se umesto uz zasluženu poštu, od junaka ljudi opraštaju u ograničenom broju, bez zagrljaja utehe, rukovanja i pod zaštitnim maskama. Samo će oči slobodne za suze.

Foto: S. BABOVIĆ

Tekst potpisa
SANjAO DA POGINULIMA PODIGNE DOSTOJAN SPOMENIK

ZA šest poginulih Brusjana u ratovima 90-ih godina, Gorjan Jakovljević je planirao podizanje dostojnog spomenika u Spomen-parku u Brusu.

- Imao je tu viziju da taj spomenik izguramo i rekao, posle toga će da se povuče i prepusti mlađima Udruženje boraca-svedoči za “Novosti” Andreja Đorđević.-Nije dočekao to,a mi ne znamo kako ćemo nastaviti bez njega.

Foto: S. BABOVIĆ

Tekst potpisa


 
U BRUSU DANIMA DIVLjA KORONA

“NOVOSTI” danima izveštavaju o lošoj epidemiološkoj situaciji u Brusu, gde je zabeleženo čak 60 potvrđenih slučajeva od početka epidemije i gde je od danas na snazi vanredna situacija, kako su “Novosti” ranije izvestile.Prvi smrtni slučaj zabeležen je 9.juna, kada je prema informacijama “Novosti”, od posledica korona-virusa preminuo Z.K.(78) na Infektivnom odeljenju kruševačke bolnice. U KC Niš su preminuli M.M.(76), 22.juna i M.S.(61), 1.jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda