Svratište za decu i mlade omiljeno mesto štićenika: Mališani žele da nauče da čitaju i pišu

Lj. Preradović

30. 06. 2020. u 15:30

UOBIČAJENA vesela dečja graja u Svratištu za decu i mlade prethodnih meseci je utihnula zbog poznate situacije sa virusom korona, a pridržavajući se svih propisanih mera zaštite, tu i dalje svakodnevno dolazi tredesetak devojčica i dečaka podeljenih u grupe. Jedva su dočekali 15. maj da se vrata njihovog omiljenog mesta ponovo otvore, da mogu da dolaze i druže se.

Свратиште за децу и младе омиљено место штићеника: Малишани желе да науче да читају и пишу

Foto Lj. P.

Zahvaljujući tome što imaju svoj kutak u gradu u koji uvek mogu da dođu, između 150 i 200 dece i mladih redovno je u Svratištu, a svake godine kroz njega prođe 300-400 njih. Neki samo da se okupaju, dobiju čistu odeću i obrok, a oni koji ga doživljavaju kao svoj drugi dom, tu i uče, znaju da mogu da računaju na psihosocijalnu podršku, stiču životne veštine, a organizuju se i razne kreativne radionice.

POMOĆ

ZAPOSLENI u Svratištu prethodnih meseci su pomagali porodicama svojih korisnika. Delili su im garderobu i obuću, a u saradnji sa Crvenim krstom grada prehrambene i higijenske pakete.

U lepo uređenom prostoru većem od 200 kvadrata, već nekoliko meseci korisnik je i 15-godišnji dečak, koji od kuće do Svratišta prepešači nekoliko kilometara.

- Od drugara sam čuo da ovo postoji i prvi put kada sam proletos došao jako mi se dopalo - iskren je naš simpatični sagovornik. - Ovde mogu da koristim kompjuter, da se okupam i presvučem u čistu odeću, dobijem da jedem, a na jesen će me upisati u školu, pa ću i ja naučiti da čitam i pišem. Jedva čekam početak školske godine.

Velika većina korisnika Svratišta, prema rečima Miloša Rajča, koordinatora, pohađa školu, a četvoro njih će posle završene osmoletke od septembra nastaviti obrazovanje u srednjoj školi.

LEKCIJE U VREME KORONE

ZA vreme vanrednog stanja, kada nisu mogli da dolaze ovde, bili smo stalno u kontaktu sa njima, roditeljima i školama koje pohađaju - objašnjava Miloš Rajč kako je Svratište funkcionisalo tada. - Pomagali smo im u dostavljanju lekcija, jer neki kod kuće nemaju televizor i nisu mogli da prate nastavu. Uspešno smo sve prebrodili i svi naši školarci su završili razrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a