Lazina slika kao ikona: Promocija knjige "Dnevnik ratnog hirurga" (FOTO/VIDEO)

Novosti Online / D.Alihodžić

16. 06. 2020. u 19:41

Dve i po decenije nakon prvog izdanja i samo dva meseca posle smrti doktora Miodraga Lazića, direktora niškog Urgentnog centra promovisana je njegova knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“.

Лазина слика као икона: Промоција књиге Дневник ратног хирурга (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Alihodžić

Promociji je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, porodica pokojnog Lazića ali i veliki broj prijatelja iz Niša i okoline.

Novo izdanje agencije Srna iniciralo i finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja a u toku je distribucija svim bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Čitalačka publika na ovim prostorima ponovo dobiti mogućnost da se u formi dnevnika upozna sa potresnim i neposrednim svedočanstvom o periodu koji je nedavno preminuli hrabri srpski hirurg proveo u ratnim bolnicama u Republici Srpskoj.

Foto: D. Alihodžić

Tekst potpisa

- Ratni period doktora Lazića obuhvata period od aprila 1992.godine pa sve do kraja 1995.godine i ta to vreme spasio je više od 3500 života vojnika i civila. Njegov dnevnik ima tri aspekta i sva su podjednako važna i mislim da zaslužuje da se ovaj dnevnik uvrsti kao obavezna lektira u školskom programu, istakao je prof.dr Goran Maksimović koji je pisao pogovore za oba izdanja.

- On nam je dao književni apspekt prepun emocije ali je ovo štivo značajno jer nam otkriva neke bolne istine o sarajevskom ratištu. Srbe je istorija stalno bacala ali nam „svetli grobovi“ nisu dali da potonemo a jednu takvu poruku nam daje lik i misija doktora Lazića, navodi Maksimović.

Koliko je ime doktora Lazića znači sa one strane Drine govorio je bivši ministar odbrane Miroslav Toholj koji je naglasio da svaka kuća na Palama drži sliku doktora Laze kao ikonu.

Foto: D. Alihodžić

Tekst potpisa

- Ovaj dnevnik je oduvek bio težak za čitanje a sada posle njegove smrti je još teže suočiti se sa štivom između ove dve korice, naveo je Toholj.

Emotivno je o svom ujaku govorio i Čeda Ljubisavljević koji je naveo da je „Laza bio energija ovog grada koji je bio isti i na poslu i kod kuće i u kafani“.

-Umro je u zgradi u kojoj je radio 30 godina, njemu je posao bio druga kuća, kolege su mu bili porodica a mi kod kuće često njegova porodica. I kada sada razmišljam o njemu imam na umu da bi sada bilo manje ljudi da on nije bio tamo kada je trebalo, kazao je njegov nećak.

VUK I ORDEN

Ćerka Nina primiće posthumno za oca najveće državno priznanje, Vidovdanski orden 27.juna i to baš na dan kada je rođen njen sin Vuk.

- - Vuk je dovoljno veliki da upamti dedu a svi ovu murali i podrška koju dobijamo neće dozvoliti da ostane neupamćen. Svaki dan priča o dedi kao velikom borcu protiv korone, kaže Nina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih