Loznica i Ugljevik zajedno čuvaju baštinu: Grade Spomen-kuću Filipu Višnjiću i spomenik kralju Aleksandru

V. Mitrić

18. 06. 2020. u 07:26

PREDRAG Vujević, direktor Centra za kulturu u Ugljeviku "Filip Višnjić" i Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, na inicijativu gradonačelnika Vasilija Perića i Vidoja Petrovića, potpisali su, u Loznici, u Gradskoj upravi sporazum o dugoročnoj kulturnoj saradnji. To podrazumeva, ne samo kulturnu razmenu, izložbe, pozorišne predstave, koncerte, književne večeri i likovne kolonije, već i učešće u prekograničnim oblicima saradnje, zajedno, sa drugim partnerima, sa leve i desne obale Drine, ali i iz regiona.

Лозница и Угљевик заједно чувају баштину: Граде Спомен-кућу Филипу Вишњићу и споменик краљу Александру

Foto: Novosti arhiva

Dve ustanove imaju plodnu saradnju skoro deceniju i po, koja je bila plodna, kontinuirana i valjana, pa je, kako kažu njihovi čelnici, "ovo sada kruna tih dobrih odnosa braće sa dve obale Drine i komšija, čiji su velikani bili Filip Višnjić, čuveni pesnik i guslar, rođen u Trnovi, kod Ugljevika, i Vuk Stefanovića Karadžić, otac naše pismenosti i kulture, rođen u Tršiću". Na Vukovoj azbuci "srpski Homer" je ispevao "Boj na Loznici", čuvenu epsku pesmu iz vremena Prvog srpskog ustanka.

- Saradnja ljudi iz lozničkog i ugljevičkog kraja datira nekoliko vekova unazad, koju su, i pre Vuka i Filipa, razvili monasi manastira Tronoše, kod Loznice, i Tavne, kod Ugljevika, i koja uvek bila plodotvorna i svedočila da nema te sile koja može da podeli ili omeđi srpski duhovni prostor - rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. - Mi svim srcem volimo Republiku Srpsku, ali, kao što se zna, od same ljudbavi se ne živi, pa saradnju širimo i na druge oblasti života i rada, a kultura je bila i ostala najbolji "most".

Gosti iz Ugljevika su predočili da će, u saradnji sa Lozničanima, da grade Spomen-kuću Filipa Višnjića poput one Vukove u Tršiću kao i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
PORUKA BRAĆI DA NISU SAMI

VASILIJE Perić, načelnik Ugljevika, kaže da nikada ne sme da se zaboravi da su Lozničani i Jadrani, 1994. godine, na čuvenom Šancu, iznad grada, gde je u Prvom srpskom ustanku branjena Loznica, ali i Srbija, Evropa i hrišćanstvo, podigli spomenik Filipu Višnjiću, da je, takođe Jadranin, akademski vajar Ostoja Balkanski poklonio reljef Filipa Višnjića Manastiru Tavna.

- Bilo je to u ratnim godinama, kao svojevrsna poruka nama na levoj obali Drine da nismo sami, da su braća sa nama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)