Beskućnici u Kikindi dobijaju SVOJ DOM

R. Šegrt

19. 06. 2020. u 07:35

ADAPTACIJOM zgrade starog Doma učenika, koja se ne koristi već desetak godina, Kikinda će dobiti prihvatilište za smeštaj najpre beskućnika, a kasnije i žrtava porodičnog nasilja. Biće to prva takva ustanova u Severnobanatskom okrugu. Kapacitet joj je 25 kreveta, a novac za adaptaciju objekta od 5,9 miliona dinara obezbedila je Pokrajinska vlada.

Бескућници у Кикинди добијају СВОЈ ДОМ

Ilustracija / Foto: R. Šegrt

Radovi na preuređenju unutrašnjosti već su počeli i trebalo bi da budu završeni najduže za dva meseca. Da nije bilo epidemije virusa korona, zgrada bi već bila spremna za useljenje, jer je bilo planirano da se završi do marta.

- Adaptiraju se dve trećine zgrade, koja ima ukupno oko 1.000 metara kvadratnih. Sve sobe i kupatila biće potpuno preuređeni od podova do plafona, a biće postavljena i nova fasada. U prvoj fazi biće uređena prva lamela sa 25 kreveta. Dve sobe namenjene su osobama sa invaliditetom, a sedam soba je za one koji nemaju rešeno stambeno pitanje. U drugoj fazi planira se uređenje drugog dela zgrade koji bi bio namenjen za žrtve porodičnog nasilja. U zadnjem delu objekta je kuhinja Crvenog krsta u kojoj se i sada pripremaju obroci za socijalno ugrožene, tako da će budući korisnici prihvatilišta na jednom mestu imati smeštaj, ishranu, odeću, zdravstveno-socijalnu i psihološku pomoć - objasnio je Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra, kojem je Pokrajinska vlada dala zgradu na korišćenje i upravljanje.

POSAO ZA DESET

PRIHVATILIŠTE će voditi Gerontološki centar, a cilj je da ustanova dobije licencu za taj posao. Kada počne da radi, posao bi trebalo da dobije od pet do 10 osoba koje će raditi sa korisnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!